13-03
Analyse lopend seizoen door Eric van Zutphen
Afbeelding: Zondag 1 met sponsor seizoen 2013-2014

"We liggen op schema. We hadden een doelstelling geformuleerd om weer terug te keren in de 2e klasse, om te promoveren, en met nog zeven wedstrijden te gaan liggen we op koers. De grootste verrassing dit seizoen voor mij is dat Pax tegen degradatie speelt, die zijn vorig jaar tweede geworden. Dat is dan in negatieve zin opvallend, in positief opzicht het feit dat OBW als nieuwkomer in deze klasse vanuit de 4e klasse het goed doet, maar dat geldt ook voor RKZVC die eveneens uit de 4e klasse komen. Dat is positief voor die beide clubs. RKZVC is daarbij wel erg afhankelijk van een of twee spelers, als die het op hun heupen hebben kunnen ze beslissend zijn. Ze hadden een hele goede verdedigende middenvelder, die is naar China gegaan om jeugdtrainer te worden, die missen ze wel. Je zult compleet moeten zijn om echt bovenin mee te spelen.

Het voetballende vermogen is ons sterkste punt, daar werken we ook hard aan. Ik denk dat wij een van de weinige ploegen zijn die constant willen voetballen, te allen tijde. ‘Altijd met wit spelen’ zeg maar, dat wil zeggen: altijd het initiatief willen hebben. Dominant willen spelen, uit en thuis.  Dat is niet gemakkelijk, want je speelt veel op de helft van de tegenstander, waardoor je met heel veel ruimte in je rug verdedigt. Het is echter wel wat het meeste plezier geeft bij onze jongens, want het technische vermogen om in die kleine ruimte te spelen is wel aanwezig.

Johan Cruijff heeft al eens gezegd ‘Als je kampioen wilt worden moet je van de kleintjes winnen’. Als we kijken naar vorig seizoen, toen we gedegradeerd zijn, hebben we van de ploegen die ook gedegradeerd zijn (KOSC, Victoria '28 en AJC '96) maar 4 van de mogelijke 18 punten gehaald. Hadden we maar een punt meer gehaald dan waren we erin gebleven. Van de bovenste vier hebben we toen echter 16 van de mogelijke 24 punten gehaald.  En dat zie je nu in deze klasse ook weer: we hebben van RKZVC, Varsseveld, DCS en OBW gewonnen, maar punten laten liggen tegen FC Eibergen, Witkampers, Pax, HC ’03 en VIOD. En dat heeft te maken met de open wedstrijden die je speelt tegen de hogere ploegen, die willen zelf ook voetballen, en tegen de ondersten moet je tegen een muur spelen en dat is gewoon heel erg moeilijk. Ook dit jaar hebben we daar weer de nodige moeite mee, daar hebben we punten laten liggen. Dat is gewoon jammer.

We trainen momenteel met een grote groep, tussen de 18 en 20 veldspelers. Soms kunnen we zelfs 11 tegen 11 trainen, om maar die wedstrijd te kunnen benaderen. Dan gaat alles vanuit je gebruikelijke positie, met veel positiespel en we hopen de patronen die we ’s avonds trainen op zondag terug te zien. We doen bijna alles met de bal. Mooi ook om te zien dat we de afgelopen weken drie keer in de laatste minuten winnen. Mentaal zijn we blijkbaar toch wel sterk, we hebben de wil om zelfs tot in de 93e minuut vol gas te geven. Dat is ook een kwaliteit. Die stap hebben we dit jaar ook gemaakt. We strijden tot het laatst toe voor een goed resultaat. Dat kan bijna geen toeval zijn dat we dan in die slotseconden scoren. Ook tegen tegenstanders die met erg veel inzet spelen en aan het eind de tong op de schoenen hebben hangen."

Deel dit bericht