03-06
Benefietvoetbalwedstrijd voor watersnoodramp in Bosnië en Hercegovina op 11 juni
Afbeelding: 2014-06-11 Overstromingen Bosnie 1905webappbalk9-980x65

In Bosnië en Hercegovina zijn tientallen mensen gestorven en tienduizenden geëvacueerd sinds de overstromingen van half mei. De zware regenval veroorzaakte de ergste overstromingen in de Balkan van de 120 jaar. Veel dorpen zijn ingesloten door het water en in grote delen van het land is de elektriciteit uitgevallen. In achttien dorpen en steden is de noodtoestand afgeroepen.
Ook de geboorteplaats van de Winterswijkers Vladko Kokor en Eldar Hajro is zwaar getroffen. Reden voor de beide plaatsgenoten om in actie te komen. Daartoe hebben ze een benefietwedstrijd georganiseerd tussen de voetbalclubs FC Winterswijk en FC Trias op woensdagavond 11 juni.

"Dit is de grootste watersnoodramp ooit. Dit heeft nog nooit plaatsgevonden in de geschiedenis van Bosnië en Hercegovina. In één dag is meer regen gevallen dan normaal in vier maanden" zegt Eldar. “Bruggen en spoorwegen zijn meegesleurd door het water en door het wassende water zijn aardverschuivingen ontstaan.” In 1995 is Eldar Hajro als asielzoeker met zijn vrouw naar Nederland gekomen. Hij heeft zich ondertussen opgewerkt tot badmeester in het zwembad in Winterswijk. “Wij willen graag doen wat we kunnen om mensen te helpen die alles verloren zijn” aldus de sympathieke Bosnische Nederlander.

Vladko Kokor: “Mijn vrouw en ik zijn naar Nederland gekomen na de Joegoslavische burgeroorlog (1992-1995). Deze oorlog brak uit als gevolg van het uiteenvallen van Joegoslavië, na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1992 van de republiek Bosnië-Herzegovina. In die voormalige republiek woonden meerdere etnische bevolkingsgroepen. De voornaamste zijn de Bosniakken, Bosnische Kroaten en Bosnische Serviërs, die met elkaar vochten. Ook Eldar en ik stonden toen lijnrecht tegenover elkaar en hebben zelfs met elkaar gevochten. Ondertussen kunnen wij gelukkig prima met elkaar overweg, haha.”

Eldar: “We gaan de opbrengst niet overdragen aan een grote organisatie, maar zorgen er zelf voor dat het geld op de juiste plek terecht komt.  Direct bij de getroffenen. Bij de echte slachtoffers. Na afloop van de actie koppelen we het resultaat via onze Facebook-pagina Winterswijk helpt Bosnië Hercegovina. Zo houden we het zo transparant mogelijk.”

Kokor is al jarenlang werkzaam bij Contour in Winterswijk. Als vader van spits Vanja kent hij de ins and outs van het Winterswijkse voetbal. “Ik ben erg blij met de hulp van de beide voetbalclubs. De trainers Eric van Zutphen en Steven Verheijen waren ook gelijk enthousiast.” Hij is blij met de korte lijnen: “We weten nog niet of we beter tien gezinnen 100 euro kunnen geven of vijf gezinnen 200 euro. Dat bepalen we ter plekke.”

In de wedstrijd zullen ook meerdere jongens met een achtergrond uit de Balkan meespelen zoals bekende balkunstenaars als Ziadin Shala en Vanja Kokor.
De voetbalwedstrijd start om 20.00 uur op Sportpark Jaspers. De toegang is € 3. De opbrengst van de benefietwedstrijd gaat in zijn geheel naar de slachtoffers in Bosnië.
Donaties kunnen ook gebeuren via een bankoverschrijving. Op NL65 RABO 0181053071 t..n.v. S. Hajro-Izmirlija.

Kijk hier voor NOS-luchtbeelden van de overstromingen http://nos.nl/video/648475-luchtbeelden-van-de-overstromingen-in-bosnie.html

2014-06-11 Overstromingen Bosnie 1905webappbalkan4-980x653
Deel dit bericht