13-11
Certificaat Lokale Jeugdopleiding voor FC Winterswijk
Afbeelding: 20171113KJHuntelaar

Klaas-Jan Huntelaar te gast op Jaspers voor overhandiging

Door Bart Kraan (Achterhoek Nieuws)

WINTERSWIJK – De jeugdopleiding van FC Winterswijk heeft van de KNVB en NMC Bright naar aanleiding van een onderzoek dat beide hebben gehouden, het certificaat Lokale Jeugdopleiding gekregen. De zondageersteklasser is daarmee naast onder meer Alcides uit Meppel, Tubanters (Hengelo), DOS'37 (Vriezenveen) en het Veenendaalse GVVV een van de 33 amateurvoetbalverenigingen die dit certificaat hebben.

Volgens hoofd jeugdopleiding Wim van Zeist en Gé Boeyink van de commissie Voetbaltechnische Zaken en lid van de werkgroep die de KNVB en NMC Bright bij het onderzoek heeft gesteund, betekent het krijgen van het certificaat dat de jeugdopleiding van hun club nu officieel als goed gestructureerd en georganiseerd te boek staat. "De organisatie staat goed en de werkwijze voor de hele jeugd is duidelijk", aldus Van Zeist. "Het krijgen van dit certificaat maakt voor de buitenwacht duidelijk dat jongens en meisjes hier een fatsoenlijke voetbalopleiding krijgen."

Vice-voorzitter Pieter Tomesen van FC Winterswijk ontving donderdagavond voor een met jeugdspelers van de club gevulde tribune van sportpark Jaspers officieel het certificaat uit handen van Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar. Maar uiteraard niet nadat hij al een groot aantal handtekeningen had uitgedeeld en met een groot aantal individuele jongens en meisjes en zelfs hele teams op de foto was gegaan. Ook na het officiële gedeelte van de avond moest Huntelaar veelvuldig zijn stift hanteren om op blaadjes, shirts en schoenen zijn krabbel te plaatsen en klikten de camera's veelvuldig. De international, die dus in Winterswijk vertoefde in plaats van met het Nederlands elftal in Aberdeen tegen Schotland te spelen, werd door Van Zeist rondgeleid op het complex en sprak met diverse jeugdtrainers en spelers, van wie sommigen zelfs met de zoons van Huntelaar mochten trainen. Want Seb Huntelaar werkte een training af met FC Winterswijk JO9-1, getraind door Sander Westrum. Terwijl Axel, evenals zijn broer gehuld in een door Tomesen overhandigd FC Winterswijk-shirt, bij de JO9-3 van trainer Henny Wevers meedeed.

Het was ook Van Zeist die Huntelaar vier jaar in de jeugdopleiding van De Graafschap had getraind, die de aanvaller van Ajax vlak voor de overhandiging van het certificaat vroeg of hij nog tips had voor jeugdspelers, trainers en ouders. De voetballers gaf hij mee dat ze vooral plezier moesten hebben. "Je moet doen wat je leuk vindt, dat geeft je energie. En ze moeten goed kijken, leren en proberen beter te worden en zo het maximale uit zichzelf te halen", aldus Huntelaar, die de aanwezige jeugdtrainers van FC Winterswijk zei dat ze tijdens de trainingen vooral weerstand moeten scheppen. "Dan vechten de spelers of ze haken af, maar dat is geen optie. Tijdens mijn eerste twee jaar bij De Graafschap heb ik niet veel gespeeld, omdat ik toen in een team zat met jongens die twee jaar ouder waren. Ik zat als D'tje in een C-team. Dan leer je wel vechten, dan word je beter. Voor mijn gevoel ging ik toen stukken vooruit, waardoor ik vertrouwen kreeg en nog beter ging spelen."

De luisterende ouders zei Huntelaar dat ze hun kinderen vooral vrij moesten laten. "Die kinderen moeten doen wat ze zelf graag willen. Maar je moet er wel altijd voor ze zijn en hen steunen."
Huntelaar vond dat FC Winterswijk trots op zichzelf moest zijn vanwege het certificaat. "Jullie hebben nu met succes het Kwaliteit en Performance programma van NMC Bright doorlopen. De vereniging kan trots zijn op wat ze bereikt heeft en op de accommodatie met een schitterend hoofdveld en een prachtige tribune. Ik hoop dat jullie zo verder gaan."

Tomesen, donderdagavond vervanger van de verhinderde voorzitter Gerrit te Kolste, was blij met het certificaat. "We kunnen trots zijn op deze waardering. Dit is een compliment aan iedereen die bij de opleiding betrokken is, spelers, ouders, trainers en leiders. Maar we zijn nog maar onderweg, er moet nog veel gebeuren."
Het bestuur van FC Winterswijk besloot de KNVB en NMC Bright een onderzoek te laten doen omdat het wilde weten hoe goed de jeugdopleiding van de club is. "NMC Bright heeft een presentatie verzorgd en naar aanleiding daarvan heeft het bestuur besloten deze audit te laten doen. Het bestuur wilde weten waar de jeugdopleiding stond", aldus Boeyink.
En dus controleerden de KNVB en NMC Bright de jeugdopleiding van FC Winterswijk op 64 punten, zoals het technisch beleidsplan, het niveau van de opleiding, de trainers, de interne scouting, het aantal trainingsuren en het percentage zelf opgeleide spelers in het eerste zondagelftal. "Die mensen hebben gesproken met jeugdtrainers als Martijn Meerdink, Jesse Rutgers, Sander Westrum, Martijn Prinsen (nu niet meer actief bij FC Winterswijk, BK) en Justin de Zwart", aldus Van Zeist. "Ze hebben de accommodatie doorgelicht. De faciliteiten hebben ze gecontroleerd, waarbij ze onder meer hebben gekeken of er genoeg ruimte was om de trainen, de grootte van de groepen en het trainingsmateriaal. Ze hebben gekeken naar de onderlinge samenwerking tussen de trainers in verband met doorschuiven van spelers."

Tenslotte woonden de vertegenwoordigers van de voetbalbond en NMC Bright een aantal trainingen bij. "Ze waren heel content met ons werk bij de onderbouw: de kleine veldjes, het aantal balcontacten, het leerklimaat en het spelplezier. De trainers weten wat ze moeten doen", aldus Van Zeist. Boeyink: "De trainers krijgen de grote lijnen aangereikt, de trainingen vullen ze zelf in."
Van de 64 te beoordelen punten scoorde FC Winterswijk op zestig een voldoende. "Dat is het minimum", aldus Boeyink. Aan vier punten heeft de club minder aandacht besteed. Een daarvan is het gesprek van vertegenwoordigers van de club met ouders en kinderen. "Daar moet nog structuur in komen, een eenduidige lijn. Ja, daar gaan we nog wel aandacht aan besteden", aldus Boeyink. Wanneer dat zijn beslag krijgt, is nog niet duidelijk. Van Zeist: "Dat gaan we nog bekijken."

Het certificaat is drie jaar geldig. Dan volgt opnieuw een onderzoek van de KNVB en NMC Bright, dat sportverenigingen helpt bij het verbeteren van de prestaties en in Nederland geldt als de grootste expert op het gebied van certificering op het gebied van de sport. "Voordeel is dan dat we dan alle informatie op papier hebben", aldus Boeyink. FC Winterswijk heeft over drie jaar ook de mogelijkheid op te gaan voor het certificaat Regionale Jeugdopleiding, waarover dertig amateurclubs (waaronder het Doetinchemse DZC'68) beschikken en waarvoor de eisen uiteraard strenger zijn. Zo dient de vereniging dan te beschikken over drie op divisieniveau spelende jeugdteams te beschikken (FC Winterswijk heeft nu een divisieteam: de JO13-1). Zover wil Van Zeist echter nog niet denken. "Laten we eerst de organisatie nog strakker en beter neerzetten dan dat die al is en de communicatie en de faciliteiten voor zowel de prestatieve als de recreatieve tak nog verder verbeteren."

Deel dit bericht