26-01
Fiene Bussman in landelijk team voor meisjes onder veertien
Afbeelding: Fiene Bussman

Fiene Bussman, keepster van de JO13-1 is geselecteerd voor het landelijk team voor meisjes onder veertien. Dat heeft de KNVB haar onlangs per brief laten weten. Ze mag nu op de woensdagen 7 februari en 7 maart op sportpark 't Nieuwe Oost in Barneveld, het onderkomen van VV Barneveld, meedoen aan twee activiteiten. Die bestaan uit een training en een onderlinge wedstrijd. Hoe de rest van het programma voor dit landelijk eruit ziet, is nog niet bekend.

Fiene verdiende haar plaats in het 35 speelsters tellende landelijke team door haar prestaties tijdens de selectiedrieluiken op de woensdagen 29 november en 17 januari, ook op sporpark 't Nieuwe Oost. Tijdens die evenementen speelde ze mee bij het districtsteam Noord/Oost dat het daar opnam tegen de teams uit de districten West en Zuid die uiteraard ook nog tegen elkaar speelden. Zij en Melissa Kwakman van de Zwolse zaterdagvoetbalvereniging SVI (en trainend bij de jeugdopleiding van PEC Zwolle) wisselden daar elkaar af in het doel van Noord/Oost. Ook Melissa maakt deel uit van het landelijk team, evenals Wieke Kaptein van het Hengelose Achilles'12, in de competitie (derde divisie G) tegenstander van FC Winterswijk JO13-1. Fiene, Melissa en Wieke maakten echter ook al indruk tijdens het KNVB-talententoernooi op sportpark De Horsterhoek, het onderkomen van VV Schalkhaar.

Op dat moment speelde Fiene, als tweedejaars D-speelster maar in haar eerste jaar bij de jongens, haar wedstrijden in de ene maand bij de JO13-2 en in de andere bij de JO13-3 en trainde ze ook een maand bij de JO13-1 om de maand daarna aan te sluiten bij de JO13-2. Eind vorig seizoen mocht ze echter al even proeven aan de derde divisie toen ze twee wedstrijden bij de JO13-1 als invalster voor Levi Dunnewold fungeerde. Nu is ze onbetwist basisspeelster bij de JO13-1, waarvan ze ook nog als aanvoerster fungeert. Fiene, die als meisje nog een seizoen extra bij de JO13 mag spelen, heeft zich ontwikkeld tot een keepster met uitstekende reflexen en een bijzonder resolute manier van uitlopen, waarbij ze zichzelf absoluut niet ontziet. Haar gedurfde manier van keepen en haar reddingen hebben haar al de nodige complimenten opgeleverd, niet alleen van de staf van de JO13-1 en andere leden van FC Winterswijk maar ook van buitenstaanders. Zo horen de stafleden na afloop van wedstrijden met enige regelmaat dat tegenstanders vinden dat het team een uitstekende keepster heeft. Daar heeft Fiene wel de nodige tijd en energie ingestoken. Trainde ze vorig seizoen nog vier keer per week (twee keer bij de club en tweed keer bij de Gelderse Keepersschool), nu staat ze zes keer per week op het trainingsveld. Ze traint op maandag-, dinsdag- en donderdagavond bij 'haar' elftal en wordt drie keer per week op de velden in De Veldhoek, een gehucht tussen Ruurlo en Zelhem, onder handen genomen door de keeperstrainers van de Gelderse Keepers School (GKS) van Edwin Susebeek. Op zondag sluit ze aan bij de gevorderdengroep, op vrijdagavond traint ze een op een met een van de GKS-trainers en op woensdag maakt ze, voor het eerst, deel uit van de topklasse. Laatstgenoemde groep bestaat hoofdzakelijk uit jongens die drie of vier jaar ouder dan zij. En naast haar trainingen en wedstrijd met de JO13-1 doet ze ook nog mee aan activiteiten van het meisjesteam onder veertien van het district Oost. Al die inspanningen kosten haar geen enkele moeite. Sterker nog: ze vindt het bijna een straf om niet te kunnen trainen. Zoals eind vorig jaar maar weer eens bleek toen trainer Martijn van de JO13-1 de groep vertelde dat het van donderdag 14 december tot maandag 9 januari winterstop was. Toen ze dat hoorde, was haar teleurstelling groot, ook omdat ze wist dat ze voorlopig ook niet meer de bak hoefde bij de GKS. ''Goh, nu kan ik drie weken niet trainen.''

Deel dit bericht