07-06
Hoofdtrainer Martijn Beltman geslaagd voor UEFA A trainersdiploma
Afbeelding: Martijn Beltman

FC Winterswijk-trainer Martijn Beltman is afgelopen zaterdag officieel geslaagd voor het examen van zijn UEFA A-opleiding. Met het coachen van een wedstrijd rondde de hoofdtrainer van het eerste zondagelftal zijn opleidingstraject af, dat vanwege de coronacrisis bijna twee jaar in beslag nam.

"Ik ben in juli 2019 begonnen met de opleiding en de bedoeling was dat ik in maart vorig jaar mijn examen zou doen", legt Beltman uit. "De bedoeling is dat je op donderdag een training leidt en dat vertaalt naar de wedstrijd van zondag. Mijn docent was destijds al onderweg toen de persconferentie werd gehouden en alles niet doorging." De afspraak voor het examen werd nog enkele keren verzet, maar uiteindelijk gooide de situatie rondom de coronacrisis telkens roet in het eten. "Toen hebben we met elkaar de datum van vijf juni vastgezet. Dan zouden we kijken of het een wedstrijd in de Regiocup zou worden of dat we twee representatieve elftallen op de been zouden krijgen. Uiteindelijk werd het dat laatste en dat was het beste alternatief dat mogelijk was."

De oefenmeester uit Winterswijk vloog het examenduel aan op dezelfde manier aan zoals hij dat eigenlijk in maart vorig jaar zou hebben gedaan: "We zouden toen spelen tegen TVC en zo zijn we ook te werk gegaan afgelopen zaterdag. Ik heb een basisopstelling neergezet en aan de andere kant de rest van de spelers aangevuld met spelers uit het tweede en derde elftal en jongens van de Onder 19. Zij speelden ook in dezelfde formatie als dat we dachten dat TVC dat zou doen."

Het duel verliep voorspoedig, waarna Beltman zich eindelijk bezitter van het UEFA A-diploma mag noemen: "Natuurlijk kunnen er altijd wat dingen beter en kun je discussiëren over bepaalde keuzes die je maakt, maar de docent was tevreden", aldus Beltman. "Het is uiteindelijk wel een last die van je schouders afvalt, zeker omdat je er zo lang mee bezig bent geweest. Al die tijd moest de KNVB ook tijdelijk ontheffing geven aan de club en met het diploma heb je zekerheid."

De opleiding UEFA A is er niet eentje die je listzinnig moet opnemen volgens de hoofdtrainer: "Het gaat om al de facetten van het zijn van trainer", stelt hij. "Dus niet alleen hoe je een training opbouwt, maar ook over scoutingbeleid en alle facetten rondom een team. Van voeding tot aan het mentale gedeelte. Dat vraagt wel om complete focus naast je werk en de dingen die je al doet in het voetbal. Het heeft heel wat uurtjes gekost, dus het is fijn om te zeggen dat het nu echt is afgerond."

Beltman geeft aan dat het zijn doel is om op hetzelfde niveau te trainen als dat hij ooit gevoetbald heeft: "Dat is op hoofdklasse-niveau, dus vergelijkbaar met de Tweede Divisie van nu. Met dit diploma zou ik dat ook mogen en daarnaast mag je met UEFA A ook als assistent-trainer actief zijn in het betaalde voetbal. Een stapje hoger zou je kunnen kijken naar de opleiding UEFA PRO, dan mag je ook trainen in het betaalde voetbal. Maar als ik ooit in de Tweede Divisie zou mogen trainen, zou dat al heel mooi zijn."

Voorlopig heeft de oefenmeester echter zijn blik stevig op FC Winterswijk: "We blijven nog even doortrainen, zodat we hopelijk in juli nog twee of drie echte wedstrijden mogen spelen. Daar hebben we al die maanden wel voor getraind. Over de inzet en motivatie van de jongens ben ik zeer tevreden de afgelopen maanden. De opkomst op trainen was ook altijd goed. We nemen half juli even wat weken rust en beginnen 12 augustus weer met de voorbereiding op het nieuwe seizoen."

Deel dit bericht