20-01
John van Zweden naar FC Winterswijk
Afbeelding: 2014-11-02 John van Zweden

Vroeger fanatiek FC Den Haag-supporter op Midden-Noord, tegenwoordig eigenaar van een behanghandel en mede-eigenaar van Swansea City. Dinsdag 11 februari 2014 komt John van Zweden op Sportpark Jaspers zijn verhaal doen voor de leden van de businessclub van FC Winterswijk.

Zoals de meesten wel weten is John van Zweden één van de grotere sponsoren van ADO Den Haag en is hij één van de aandeelhouders van Swansea City, betaald voetbalvereniging in Wales, spelend in de Engelse Premier League.

John van Zweden (6 maart 1962) was 20 jaar oud, toen hij de verf- en behangwinkel van zijn vader overnam en uitbouwde tot de grootste behang- en woninginrichtingswinkel van Nederland. Het leverde hem landelijke bekendheid op als “De Behangkoning”. John heeft daarnaast nog een reclamebedrijf, waar reclameborden worden gemaakt, textiel wordt bedrukt en belettering van auto’s wordt uitgevoerd. Zijn bedrijf, Behang- en Woninginrichting-Paradijs John van Zweden, heeft momenteel ruim 200.000 rollen behang op voorraad. 

John’s grote liefde – naast zijn vrouw en kinderen – is voetbal. Zijn vader nam hem als kleine jongen aan de hand mee naar ADO Den Haag. Inmiddels is hij al dertig jaar één van de meest trouwe sponsors, met een niet aflatende passie.

John’s andere passie is het Engelse voetbal. De correspondentie die hij als 16-jarige scholier voerde met een penvriend in Groot Brittannië, resulteerde in een hechte vriendschap met een supporter van Swansea City. Vanaf dat moment heeft hij ook deze club in zijn hart gesloten en volgt hij alle wedstrijden. Toen in 2002 Swansea City door de toenmalige eigenaar aan de rand van de afgrond was gebracht, heeft John met een aantal lokale supporters de club gered door die eigenaar uit te kopen. Op dat moment stonden ze onderaan in de 4e league, de Coca Cola League 2.

Vanaf dat moment is Swansea City opgeklommen van de onderste plaats in de laagste betaalde voetbalafdeling tot in de Premier League. In het eerste seizoen 2011-2012 speelde Swansea met verfrissend voetbal mee in de middenmoot en ook dit seizoen gaat het heel goed. Maar de klap op de vuurpijl was de eindoverwinning in de League (Capital One) Cup. In een uitverkocht Wembleystadion werd Bradford City met 5-0 verslagen. Komend seizoen is Swansea in Europa te bewonderen. Dat had 10 jaar geleden niemand durven dromen.Uiteraard wordt het team van Swansea City regelmatig versterkt met Nederlandse voetballers, het meest recent met Michel Vorm en Jonathan de Guzman.

De successen van John van Zweden bleven niet onopgemerkt, want het is en blijft een prachtig verhaal. Hij werd ook voor de media een interessante spreker en vertelde zijn verhaal o.a. bij De Wereld Draait Door, Brandpunt,  Rob Kamphues, Humberto Tan bij BNR en de Duitse WDR. Ook de redacties van kranten en tijdschriften, waaronder Voetbal International, weten hem te vinden.

Over de Hagenaar verscheen afgelopen oktober het boek: 'Behangkoning in de Premier League.'

John’s verhaal leest als een spannend jongensboek en veel bedrijven, business clubs en verenigingen hebben zich al laten meevoeren in zijn wondere wereld. Openhartig vertelt hij over zijn eerste bezoek aan Swansea en neemt hij zijn gehoor mee van de vierde klasse, het Vetch Field, naar de top van het voetbal,  het Liberty Stadium in de Engelse Premier League. Hij vertelt over zijn held Bobby Charlton van Manchester United, over de champagne in de bestuurskamers en de trainings- en maatpakken van Swansea City, maar ook over ADO Den Haag en over behang- en vloerbedekking.

Kortom: John van Zweden heeft voor de sponsoren een inspirerend verhaal, doorspekt met ‘Haagse humor’. Ook in Winterswijk vertelt John nu graag zijn verhaal.

 

Met dank aan Bram Tomesen die hiertoe het contact heeft gelegd!

Deel dit bericht