15-04
Leuningwerk op hoofdtribune blijkt nog niet eenvoudig
1726

Van enkele zijden is het verzoek gekomen om steun te plaatsen op de hoofdtribune. Stichting Sportpark Jaspers heeft daartoe gebeld met de constructeur (Haitsma Beton BV) die de betonelementen van de hoofdtribune heeft geleverd. Met de vraag of er leuningwerk op de huidige constructie aangebracht kan worden.

Het antwoord is dat dit niet zondermeer kan, omdat:
- Het leuningwerk op de onderliggende staalconstructie bevestigd/verankerd dient te worden. Het kan dus niet op de betonelementen bevestigd worden. Ook niet met chemische ankers.
- De trapopgang dient minimaal 0,6 meter breed  te zijn in het kader van het Bouwbesluit (= wetgeving!). Aangezien het losse betonelement aan de achterzijde 1,1 meter breed is en aan de voorzijde maar 0,9 meter breed is (ivm schuine kant) én door het aanbrengen van de leuning wordt gehalveerd (en feitelijk meer als je het leuningwerk meerekent), kan het dus niet op de bestaande trappen. Daar door de afschuining aan de voorzijde de breedte maar 90 cm is, zal er bij plaatsing van een hek maar maximaal 45 cm loopruimte overblijven. Dit levert eerder verslechtering dan verbetering op.

Wel is het mogelijk om de betonelementen te vervangen door bredere elementen, waarbij mogelijk een rij stoelen opgeschoven/verwijderd dient te worden. Dan dient het leuningwerk echter nog steeds op de onderliggende staalconstructie bevestigd/verankerd te worden. Dit is vrijwel ondoenlijk omdat de onderzijde (het ballenhok) geheel is afgetimmerd en we er dus niet goed of eenvoudig bij kunnen komen. Aankoop van nieuwe bredere betonelementen is daarnaast niet aan de orde vanwege de aanslag op onze beperkte financiën en de kapitaalvernietiging van de ‘oude’ elementen die hiermee gepaard gaat.

Ook het plaatsen van zogenaamde “U”-tjes is een overweging. Ook hierdoor zal de loopruimte echter zeer beperkt worden. Gezien het feit dat ook in het betaald voetbal vaak geen hekken geplaatst worden lijkt het, om alle gedoe met wetgeving te voorkomen, beter om de randen te voorzien van duidelijke fluorescerende strepen. Dit wordt momenteel als optie onderzocht.

Verdere overwegingen die momenteel lopen:
- Een leuningwerk is weliswaar handig voor oudere mensen, maar;
- Een leuningwerk belemmert ook het uitzicht tijdens de wedstrijd;
- De trapopgang aan het begin/eind heeft wel een leuningwerk waarlangs men kan lopen.

Jullie worden op de hoogte gehouden.

Deel dit bericht