19-12
Nieuwe opzet pupillenvoetbal
Afbeelding: fcwinterswijk_jeugd

Nieuwe Opzet Pupillenvoetbal: Wat, Waarom en Hoe?
De KNVB is de afgelopen maanden bij 80 voetbalverenigingen op bezoek geweest om de plannen door te nemen voor nieuwe wedstrijdvormen. Uiteraard is een delegatie van FC Winterswijk Onderbouw ( Yvonne Stronks, Robert van Arkel, Wim van Zeist en ondergetekende) ook betrokken bij de plannen en hebben wij ons laten informeren over de achterliggende gedachte. Het KNVB plan sluit tot onze tevredenheid bijna naadloos aan bij het FC Winterswijk opleidingstraject dat medio 2014 in gang is gezet.

Wat is het idee?
Het KNVB idee is dat pupillen vaker aan de bal komen. De bal is, zoals Johan Cruijff ooit zei, een essentieel onderdeel van het voetbal. Om jonge voetballertjes vaker aan de bal te krijgen, is het plan om de wedstrijdvormen voor de pupillen van 5 tot en met 11 jaar aan te passen aan de leeftijd. In het kort: hoe jonger de kinderen, des te minder spelers en des te kleiner de veldjes. In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes met de nieuwe wedstrijdvormen te maken. En met hen natuurlijk ook alle betrokken ouders, vrijwilligers, scheidsrechters en verenigingen.

Waarom?
In het kader van het plan ‘Winnaars van Morgen’ deed de KNVB uitgebreid onderzoek naar de optimale wedstrijdvormen voor pupillen. Daarbij is onder meer gekeken naar experimenten, het buitenland en naar andere sporten. Het uitgangspunt was altijd het voetballertje zelf: wedstrijdvormen die het beste aansluiten op hun plezier en ontwikkeling.

Uit het onderzoek blijkt dat door de nieuwe wedstrijdvormen voetballertjes op jonge leeftijd meer voetbalhandelingen per wedstrijd hebben en dat de nieuwe wedstrijdvormen een positief effect hebben op het spelplezier.

Wat zijn de volgende stappen?
Op 26 januari 2017 wordt duidelijk of invoering van de nieuwe wedstrijdvormen per seizoen 2017/’18 haalbaar is en zo ja, onder welke voorwaarden.

Hieronder een 2-tal links naar wat enkele pupillen er van vinden!

https://www.youtube.com/watch?v=tJ7_oUEa9Sk

https://www.youtube.com/watch?v=2SU3WflNh-Q

Eind januari weten we of het plan al komend seizoen 2017/2018 ingevoerd gaat worden.

Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar.

Gé Boeyink
VTZ Jeugd

Deel dit bericht