30-03
Pep Guardiola bezoekt Winterswijk
Afbeelding: Pep Guardiola en Arjen Robben

Door een simpel telefoontje naar een kinderboekenschrijver komt Bayern München-trainer Josep ‘Pep’ Guardiola aanstaande vrijdagavond naar voetbalclub FC Winterswijk. Om via een stel amateurvoetballers aandacht te vragen voor laaggeletterdheid in Duitsland.
Gé Boeyink en Tom de Smidt, spelers van de vrijdagavondtrainingsgroep met de naam ‘Tikkie Takkie’, glimmen van trots.

Tom de Smidt: “Via een speler uit ons groepje kregen we te horen dat een bevriende auteur bezig is op verzoek van Guardiola een kinderboek te schrijven en dat beiden eind deze week hierover elkaar persoonlijk spreken in Düsseldorf. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en geïnformeerd of wij, vanwege onze naam Tikkie Takkie, op ludieke wijze een rol zouden kunnen spelen in de promotie van dat boek. De schrijver van het boek, Fred Diks, heeft deze vraag met Pasen telefonisch voorgelegd aan Pep Guardiola. Tot onze grote verbazing vond de Bayern-trainer het een geweldig idee!”

Gé Boeyink: “Hij vond de link tussen tiki-taka en Tikkie Takkie bijzonder grappig. Zijn komst is nog wel afhankelijk van hoe voorspoedig het gesprek met Fred Diks die middag loopt, maar we hebben de mondelinge toezegging dat hij alles in het werk zal stellen om vrijdag rond half acht op Sportpark Jaspers te zijn om bij onze training aanwezig te zijn. De hoofdsponsor van FC Winterswijk zal hem ophalen en terugbrengen. Guardiola wil die avond uiterlijk om 20.30 uur wel weer vertrekken naar Düsseldorf, waar hij overnacht. Met Lufthansa pakt hij dan op zaterdagmorgen de vlucht van 06.30 uur, om een goed uur later rond kwart voor acht in München te landen. Bayern München speelt namelijk komende zaterdag thuis om 15.30 uur tegen Eintracht Frankfurt.”

Fred Diks heeft als voetbaltrainer meer dan 25 jaar diverse clubs in Oost-Nederland getraind. Hij gaat elk weekend voor dagblad De Gelderlander op pad, bezoekt voetbalwedstrijden van eerste elftallen en maakt daarvan een verslag voor in de krant. Zodoende kent Fred Diks de ex-voorzitter van FC Winterswijk, Erwin Wiggers, erg goed. Ze komen af en toe zelfs bij elkaar thuis. Toen Erwin twee jaar geleden een keer onverwacht op de koffie kwam bij Fred en Miranda Diks bleek Arjen Robben daar ook te zitten. Om met elkaar een serie boeken over laaggeletterdheid te bespreken.  Zo kennen Arjan en Erwin elkaar. Erwin weet van Arjen’s inspanningen om niet goed te kunnen lezen of schrijven de wereld uit te krijgen en Arjen weet dat Erwin bij Tikkie Takkie speelt op de vrijdagavond.

Via zijn sterspeler Arjen Robben heeft FC Bayern-trainer Guardiola kennis gekregen van het probleem van de laaggeletterdheid. Hij heeft Pep enthousiast verteld over het project, zodat Fred Diks deze week het gesprek heeft in Hilton Düsseldorf over hoe Duitse schoolkinderen verhalen over Pep kunnen schrijven. In Duitsland waren er al eerder plannen om de Robben-boeken te verfilmen en ook China wilde de boeken vertalen.

Laaggeletterdheid is in Nederland een groot probleem. 1 op de 9 mensen in Nederland tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. In totaal zijn dat 1,3 miljoen Nederlanders die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Ongeveer 43% van de laaggeletterden is werkeloos of inactief op de arbeidsmarkt. Een probleem dat in Duitsland en Spanje nog vele malen groter is. Vandaar de wens van Guardiola om hier met een eigen boek aandacht voor te vragen.

Fred Diks laat telefonisch vanuit zijn woonplaats Hengelo (Gld.) weten “dat hij van uitgeverij Kluitmans op dit moment nog geen mededelingen mag doen. Dit weekend zal er echter meer duidelijk worden”.

In 2014 verscheen Diks’ trilogie over Arjen Robben. De Stichting Lezen en Schrijven, FC Groningen in de Maatschappij en uitgever Kluitman werkten toen samen in een uniek project. Arjen Robben werkte mee, zodat er meer aandacht voor laaggeletterdheid zou komen. Bijna duizend Groningse schoolkinderen mochten verhalen schrijven over Arjen Robben. Ze werden hierin begeleid door onder meer de moeder van Arjen. Fred Diks maakte er drie boekjes van. Je kunt bij de boekjes een app downloaden, zodat je filmpjes en foto’s van Arjen Robben krijgt te zien, evenals het gesproken voorwoord van prinses Laurentien.

Tussen 2003 en 2014 verscheen van Diks al eerder de Koen Kampioen-serie, die uit meer dan twintig titels bestaat en waarvan al meer dan 400.000 boeken zijn verkocht.

Er zijn drie boeken verschenen in de Arjen Robben serie: 'Arjen Robben en de finale van de Champions League', 'Arjen Robben en het magische schot in Rio' en 'Arjen Robben en het geheim van zijn jonge helden'. Van de trilogie van Arjen Robben zijn inmiddels honderdduizend boeken verkocht.

“Het gaat druk worden komende vrijdag” zegt Tom de Smidt, “We hebben al aanvragen van een viertal televisiestations, variërend de lokale televisiezender tot de ZDF en Antena 3. Het moet niet gekker worden, haha, zo dadelijk meldt CNN zich nog”.
“Met Guardiola als trainer won FC Barcelona tussen 2008 en 2012 veertien van de achttien mogelijke prijzen, met een speelstijl die zo nieuw en opwindend was dat er een naam voor moest worden bedacht: tiki-taka.  Bij het ontstaan van FC Winterswijk in 2013 was dat de reden dat wij onze vrijdagavondtrainingsgroep gekscherend Tikkie Takkie hebben genoemd” aldus Gé Boeyink. “Ongelooflijk dat dit tot de komst van de beste voetbaltrainer ter wereld kan leiden”


Meer informatie:
FC Winterswijk
Gé Boeyink, 06-51-589 576
Erwin Wiggers, 06-83-593 554

Afbeelding: Arjen Robben en Fred Diks
Deel dit bericht