07-05
VIDEO: Edward Sturing geeft G-team training
Afbeelding: 2019-05-03 Edward Sturing

Bekijk de video van RTV slingeland hieronder:
https://www.facebook.com/rtvslingeland/videos/571989913210037/

Op vrijdagavond 3 mei 2019 heeft Edward eerst een training aan het G-team gegeven. Daarna heeft Edward een prestentatie gegeven aan de jeugdafdeling met als thema: “Wat moet je doen en laten om de top te behalen”.Edward neemt ons mee in zijn voetbalcarrière van straat naar stadion, :

Voetbalcarrière (van zijn 8e tot 35e gevoetbald):
- (1971-1979) Apeldoornse Boys
- AGOVV 1 jaar A-jeugd en toen kwamen de betaalde clubs
- Begonnen bij Go Ahead Eagles
- De Graafschap
- Vitesse
- Nederlands Elftal
- Europees voetbal
- Beste speler eredivisie gouden schoen (1989-1990)

Edward is nu assistent-trainer bij Vitesse. Tijdens zijn voetbalcarrière heeft Edward veel tegenslagen gekend. Door vooral in zichzelf te geloven en door zijn inzet te tonen in trainingen en wedstrijden, maar ook er dingen voor opzij te zetten, heeft hij de top kunnen bereiken.

Wil je serieus een baan als profvoetballer en wil je je schooldiploma halen, dan zul je dingen die je leuk vindt moeten laten vallen. Zo zeiden jeugdvrienden van Edward, dat hij nooit profvoetballer zou worden. Vonden ze het raar dat hij niet uitging en ervoor koos om op tijd naar bed te gaan omdat hij de volgende dag een wedstrijd had. Hij komt deze “jeugdvrienden” nog wel eens tegen. Zij zeggen wel eens tegen Edward, toch raar dat jij het wel gemaakt hebt in het voetbal, ik was vroeger beter in voetballen als dat jij was. Het geeft weer aan dat de mentaliteit het allerbelangrijkst is om te kunnen slagen. Van tegenslagen kun je leren, je moet vooral doorzetten (dus het maximale uit jezelf halen).

Edward Sturing vindt dit belangrijke facetten voor een voetbalcarrière:

 1. Voetballen omdat je het zelf leuk vindt
  Je speelt voetbal omdat je het leuk vindt en dit plezier moet je altijd blijven behouden.
 2. Maximale uit jezelf willen halen
  Haal uit jezelf wat er in zit. Blijf positief, ook bij tegenslagen.
 3. Geen ja-cultuur, wees zelfkritisch
  Niet naar anderen wijzen, naar jezelf blijven kijken. Wees kritisch op jezelf. Wees een teamspeler, help je teamgenoten.
 4. Luisteren naar coach en leidinggevende
  Geef geen weerwoord, luister naar de inhoud. Wees kritisch op jezelf.
 5. Wat is de rol van de ouder?
  Kom kijken naar de wedstrijd, maar laat het coachen aan de trainer/coach over. Mijn vader kwam altijd kijken, bemoeide zich nooit met de wedstrijd en met mijn spel.Mijn vader heeft tijdens mijn voetbalcarrière maar 10 wedstrijden gemist.
 6. Teamspeler (voetbal is een teamsport)
  Als je niet bereidt bent om op de bank te zitten, moet je de marathon gaan lopen. Soms moet je i.v.m. teambelangen op de bank zitten, maar hier moet je mee om leren gaan. Ben je hier door teleurgesteld, dan moet je toch de volgende keer 100% inzet tonen en proberen beter te worden.
 7. Gedragen respect voor iedereen binnen de club
  Heb respect voor iedereen binnen de club. Zij zorgen ervoor dat je kunt trainen en wedstrijden kunt spelen.
 8. Training en wedstrijdmentaliteit
  Elke training en wedstrijd proberen het maximale uit jezelf te halen. Wees een teamspeler. Help elkaar. Probeer jezelf elke keer weer te verbeteren.
 9. Omgaan met tegenslag
  Als je niet om kunt gaan met tegenslag, dan zul je nooit het maximale uit jezelf halen. Ik heb ook veel tegenslagen gekend (blessures, afgevallen bij selectie Nederlands Elftal voor WK) , maar door mezelf elke keer weer te motiveren om door te gaan, heb ik toch het maximale uit mezelf gehaald en kan ik terugkijken op een mooie voetbalcarrière.
Deel dit bericht