10-10
08-10-2016: FC Winterswijk VR1 (zat) - FC RDC VR1
Afbeelding: Zaterdag VR1

Op zaterdag 8 oktober speelden de vrouwen van FC Winterswijk thuis tegen eeuwige concurrent FC RDC VR1. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er door een groot deel van de ploeg ontbeten bij het restaurant ‘de twee gouden bogen’. Ondanks enkele protesterende magen tijdens de wedstrijd bleek dit achteraf toch een goede zet te zijn geweest.

De eerste helft was vrijwel volledig voor FC RDC VR1. Met veel druk vooruit, snelle individuele acties en middels stevige duels zetten ze de thuisploeg bijna constant onder druk. Het middenveld kreeg nauwelijks grip op de wedstrijd waardoor de achterhoede van FC Winterswijk het zwaar te verduren had. Juliët Abbink, Sharon Groot Jebbink, Emma Kraan en Sanne Aalbers hielden desondanks heel lang stand. Aanvallend gevaar vanuit Winterswijkse zijde kwam voornamelijk van Ilse Wiggers die een aantal keren goed doorkwam over de linkerflank, maar ook Jessy Buunk was op rechts regelmatig sneller dan haar tegenspeelster.
Met nog zo’n 15 minuten op de klok wisten de vrouwen uit Deventer toch een doelpunt te forceren. Vanuit een ingooi aan de linkerzijde werd de bal snel voorgegeven en was de rechtsbuiten net iets eerder bij de bal. Keepster Daisy Vreman, die al een flink aantal keren redding moest brengen, had helaas dit keer geen antwoord op het schot: 0-1.
De grootste kans voor FC Winterswijk was een vrije trap die door Maaike Tetelepta te gehaast naast werd geschoten. Toen er vlak voor rust opnieuw een vrije trap ruim buiten het 16 meter gebied gegeven werd, was het vrij logisch dat FC Winterswijk het dit keer anders ging proberen. Een kort gebaar van Jolanda Smit was voor Maaike voldoende om te begrijpen waar ze de bal wilde hebben. Maaike liet de vrije trap met een boog net achter de verdedigingslinie vallen, waar Jolanda perfect vrij was gekomen om de bal direct voorbij de keepster het doel in te schieten. Sibel den Hartog werd nog ingebracht als linksbuiten en zorgde direct voor meer dreiging voorin, maar tot aan de rust wisten beide ploegen niet meer te scoren.

In de 2e helft werden er op een aantal posities omzettingen doorgevoerd door Theo van der Zwet. Anchell van Workum werd in de spitspositie neergezet, Maxime Klein Langenhorst verving Jessy Buunk als rechtsbuiten, Jolanda Smit en Ilse Wiggers werden een linie naar achteren gehaald om samen met Maaike Tetelepta het middenveld te vormen en Laureen Aalbers zakte hierdoor ook een linie terug om de positie van Juliët Abbink achterin in te nemen.
Waar FC Winterswijk in de eerste helft overal een stap te laat was, leek het ontbijt nu pas zijn energieke werking te doen. Met enorme inzet en strijd werd er in de 2e helft veel beter gevoetbald. Ieder duel werd overtuigend aangegaan, er was meer rust bij balbezit en zo konden de Winterswijkers de bal ook veel langer in de ploeg houden. FC RDC was voor rust al licht aan het wankelen gebracht door de plotselinge gelijkmaker en verloor na rust langzaam steeds meer de grip op de wedstrijd. FC Winterswijk voelde dit en kwam steeds dichter bij een doelpunt. Na 15 minuten spelen was het Maaike Tetelepta die met een vlammend schot de bal in de touwen joeg: 2-1. De vreugde en opluchting was groot, maar met de wedstrijd tegen FC Eibergen nog vers in het geheugen was er ook direct weer concentratie. FC Winterswijk bleef als collectief goed voetballen. Het centrale duo Emma Kraan en Sharon Groot Jebbink raken zichtbaar steeds beter op elkaar ingespeeld en gaven de behendige spits van FC RDC nauwelijks kansen. Laureen Aalbers liet ook als rechtsback weer eens zien van alle markten thuis te zijn en ook Anchell van Workum viel op als sterk aanspeelpunt en verdeelster voorin. Op het middenveld was er de controle er werd er op de juiste momenten zowel meeverdedigd als aangevallen.

FC RDC was echter ook nog vaak gevaarlijk. Met een katachtige reflex wist Daisy Vreman nog een 1 op 1 situatie te keren en ondanks het sterke verdedigende werk moest ze nog een flink aantal keren optreden om haar doel schoon te houden..
In de laatste 20 minuten was het nog alle hens aan dek voor de Winterswijkers toen FC RDC achterin 1 op 1 ging spelen. De gehele linkerflank, gevormd door Sanne Aalbers, Ilse Wiggers en Sibel den Hartog reageerden hier echter erg scherp op en zakten vaak goed mee terug. Ook de niet helemaal fitte Maxime Klein Langenhorst zakte regelmatig goed mee terug om haar tegenspeelster van scoren te houden. Toen de angst voor een tegendoelpunt langzaam steeds meer begon te groeien en de druk van FC RDC weer groter werd, was het Jolanda Smit die haar ploeg een extra steuntje in de rug gaf. Middels een steekpass van Maaike Tetelepta kwam zij oog in oog met de keepster te staan. In volledige rust schoof ze de bal in het net. Slechts enkele minuten later was het op vrijwel eenzelfde manier opnieuw raak. Dit keer was het Heleen Floors die met een prima steekpass Jolanda vrij zette, waarna laatstgenoemde opnieuw uiterst koel bleef en zo de voorsprong vergrootte naar 4-1. Met nog enkele minuten te spelen bracht deze goal wel de opluchting en ademruimte waar de Winterswijkers al lange tijd naar smachtten.

Ook in het slot van de wedstrijd werd niets meer weggegeven en zo bleven de 3 punten in Winterswijk. Een wat geflatteerde overwinning gelet op het aantal kansen van FC RDC, maar om de voetbalwet van Johan Cruijff maar weer eens aan te halen: als je de kansen zelf niet afmaakt, maakt de tegenstander ze wel, want ja, dat is logisch.

Deel dit bericht