19-04
17-04-2018: FC Winterswijk 4 (zat) - Zuid Eschmarke 2 (beker)
Afbeelding: Zaterdag 4

Heel erg zuur en volkomen onverdiend. Deze twee etiketten kunnen op de wedstrijd van gisteren worden geplakt. De jonge helden speelden op een uitverkocht Sportpark Jaspers hun kwartfinale in het bekertoernooi. En ze werden uitgeschakeld. Terwijl ze 85 minuten de baas waren. De gasten uit Enschede kregen welgeteld vijf kansen en schoten er drie binnen. De jonge helden moesten het doen met 1 uit 20. Na afloop heerste dan ook ongeloof en verbijstering. Van een grafstemming was nog net geen sprake, maar de teleurstelling droop van de gezichten. Hoe was dit mogelijk?

De jonge helden hadden er zin in. Nu het kampioenschap alleen op papier nog een mogelijkheid is, hadden ze hun zinnen gezet op de beker. Al ruim voor het eerste fluitsignaal liepen ze warm. Maar nog geen minuut na dat eerste fluitsignaal stond het al 0-1 door een kiezelhard schot van de aanvoerder van de gasten. De bal kreeg zo’n effect mee dat Iron-Jan Nieuwenhuis er geen antwoord op had. Amper vijf minuten later kreeg hij er bij een soortgelijk poeier wel de vuisten achter.

Ja, het was al gauw duidelijk dat deze tegenstander geen doetje was. Het waren stuk voor stuk grote, fysiek sterke kerels. Er zou dus gebuffeld moeten worden. Allemaal 110% inzet. Met het mes tussen de tanden. Maar wel voetballend. En zo geschiede. Het werd een wedstrijd waar de vonken vanaf vlogen. In een hoog tempo. Een hard duel ook, met af en toe grove tackles. Scheidsrechter Jörgen Timmerman liet aan beide kanten echter veel toe. In mijn ogen soms wel eens iets te veel. Maar goed.

De jonge helden probeerden na de vroege achterstand hun eigen spelletje te spelen. Een hoge balcirculatie en veel wisselende posities. En dat liep niet slecht. Ze kregen een karrenvracht aan kansen, maar die vervloekte bal wilde er maar niet in. Telkens kwamen ze net een stap te kort of stond het vizier net niet scherp genoeg. En wat te denken van de keeper. Niet eens zo’n geweldenaar, maar met kunst en vliegwerk hield ‘Buikje’ zijn doel schoon. Tegen de verhouding in viel vlak voor rust tot ieders ontsteltenis aan de andere kant de treffer wel. Geheel vrijstaand liet de bonkige rechtsbuiten Iron-Jan kansloos: 0-2. Waar was de dekking?

Na de thee een nog feller FC Winterswijk. De Pluskutters werden opgejaagd en teruggedrongen als ware het Syrische vrijheidsstrijders onder het regiem van Assad. En na een kleine tien minuten viel eindelijk dan die aansluitingstreffer. Yaniek van der Stoep kreeg de bal in de voet gespeeld. En hij dacht, laat ik ook maar eens aanhalen. Van 30 meter joeg Yanus de bal tegen de touwen: 1-2. Dik verdiend! Nu erop en erover, hoorde je aan de kant. Maar weer tien minuten later sloeg opnieuw het onheil toe. In een poging tot uitverdedigen raakte Steven Tangathurai de bal met de hand. Volkomen onnodig. En binnen de beruchte lijnen ook. Een pingel dus. Het cadeautje werd vakkundig binnengeschoten: 1-3.

Gatver! Weer een gat van twee. Maar de jonge helden lieten na die domper de moed niet zakken. Nog meer werd de druk opgevoerd. Maar evenals in de eerste helft lukte het telkens net niet. Een bal op de lat (Berend Lammers), een bal op de paal (Steven Thangathurai), diverse kopballen en schoten naast en over. En natuurlijk, ook ‘Buikje’ stond meerdere malen op de verkeerde plek. De tegenstander hield alleen maar tegen. Met alles wat geoorloofd was. Ze waren rijp voor de slacht, maar de slagers waren alleen hun messen vergeten.

Uiteindelijk haalde de tijd de jonge helden in. De 90 minuten waren op. Het was gedaan met het bekeravontuur. Natuurlijk, de teleurstelling was groot. Maar ze kunnen terugkijken op een geweldige pot voetbal. Iedereen heeft geknokt tot het bittere eind. Maar ze hadden net niet het geluk aan hun zijde. Ook het veelkoppige publiek heeft genoten van hun passie en gedrevenheid. Het was een spannende pot, met een gelukkige winnaar. De coach van de Pluskutters sprak naderhand ook van een gestolen overwinning. Een waarheid als een koe. Maar ja, wat koop je er voor. Zij gaan door en de jonge helden niet.

Maar één ding weet ik zeker. Dit optreden spreekt zich rond in Winterswijk. Dit was klantenbinding van heb ik jou daar. Ik denk dan ook dat velen ook aanstaande zaterdag om 13.00 uur weer langs het veld zullen staan. Want bij de jonge helden van FC Winterswijk 4 is het altijd feest!

OPeee

Deel dit bericht