19-11
18-11-2017: SP Haarlo 2 - FC Winterswijk 4 (zat)
Afbeelding: Zaterdag 4

Je hebt keepers… en je hebt KEEPERS!

Eigenlijk een beetje een vreemd volkje, die keepers. Alles doen ze anders. Neem het omkleden. Vaak in een hoekje van de kleedkamer. Dan de warming-up. Allerlei rare oefeningen. En bij hoekschoppen is het altijd een hoop stress daar op de lijn. Vroeger, bij het straatvoetbal, als je niet kon voetballen, ging je op doel. Punt. Anders mocht je gewoon niet meedoen. Ja, of je stond linksbuiten. Dat kon ook nog. Maar er zijn uitzonderingen. En bij de jonge helden van FC Winterswijk staat er eentje onder de lat... Tjonge, wat een baas. Maar daarover later meer.

De wedstrijd. Het begin was een drama. Na een kwartier pas werden de meesten wakker. Maar toen stond het inmiddels al 2-0. Slecht dekken bij een hoekschop (Kroos) en niet goed uitverdedigen (Tibor). Ik zag coach De Smidt hoofdschuddend staan. Daar gaan we weer, zal hij gedacht hebben. Direct werd er ingegrepen. En inderdaad, door wat wisselingen ging het beter lopen. Er werd meer geknokt. En ik zag weer de wil om te winnen. Na een half uurtje maakte Tibor van de Linde zijn foutje goed. Vanaf het middenveld soleerde hij, aanslagen ontwijkend, richting het vijandelijke doel en rondde vervolgens prima af: 2-1. Ook de mee opgekomen back Timo Kolsté kwam in scoringspositie. Maar helaas, zijn schot ging naast. Het was Bart de Jong die vlak voor rust de stand in evenwicht bracht. Hij schoot een strakke voorzet van Wiljan Schreurs hard onder de lat binnen: 2-2.

Na de hete thee ging men gretig verder. Op jacht naar meer. Zo prikte Daniël van Rienen twee keer rakelings naast. De na vorige week door heel Winterswijk bekende A2-jeugdspeler Jelmer van der Stoep deed daarna voor hoe het moet. En hoe! Van ruim 25 meter poeierde hij de met leer beklede luchtzak in de kruising: 2-3. Wat een goal! Dat was het dan, zou je denken. De ban was gebroken. Nu doordrukken. Maar nee, de thuisploeg toonde veerkracht. Twee 100% kansen werden echter niet verzilverd. Vervolgens een vrije schop, randje zestien. Maar toen brak de periode aan van Jan Nieuwenhuis. Met zijn 47 jaar de enige oude held tussen al die jonge. Daar ging de bal… Richting de kruising… Billenknijpen in de dug-out… Maar met een katachtige duik tikte ‘Iron-Jan’ hem daar weg. Wat een save! Dat hij hem niet klemvast had zij hem vergeven. Even later stond hij nog twee keer met zijn ijzeren vuisten op de goede plaats. Ik zei het nog vorige week. Klasse Jan!

Tot ieders opluchting gooide linksbuiten Daniël van Rienen tenslotte de deur definitief dicht. Berend Lammers had zelf kunnen scoren, maar hij legde de bal keurig breed en Daniël pikte zijn bijna wekelijkse goaltje mee: 2-4. Daarna ging het hard. Jelmer van der Stoep ramde met zijn rechter zijn tweede doelpunt tegen de touwen: 2-5. En Jelle Krooshof mocht nog van elf meter aanleggen. Hij faalde niet: 2-6.

Zo blijkt de gedachte van vroeger toch niet altijd te kloppen. Keepers en linksbuitens die er niks van bakken. Jan en Daniël bewijzen dat maar weer eens. Maar niet alleen zij waren sterk. Iedereen speelde een puike pot. Ook de tweede A2-jeugdspeler David Hoogenberg. Ook hij hield zich in het fysieke geweld prima staande. Een mooie overwinning dus van het collectief!

OPeee

Deel dit bericht