23-11
25-10-2014: Gramsbergen VR1 - FC Winterswijk VR1 (zat)
Afbeelding: Zaterdag VR1 seizoen 2014-2015

In een zinderende wedstrijd knokten de zaterdag-vrouwen zich terug van een vroege achterstand en sleepten als collectief een 1-2 overwinning binnen in en tegen Gramsbergen. Maaike Gerritsen en Jolanda Smit troffen doel.

Als underdog reisden de zaterdag-vrouwen af naar het verre Gramsbergen voor de wedstrijd tegen de nummer 3 van de ranglijst. In de kleedkamer maakte trainer Bert Klein Geltink vooraf met het bekendmaken van de opstelling ook zijn geloof in een stunt bekend. Doel was om de eerste helft in ieder geval geen tegengoals te incasseren om vervolgens in de tweede helft op zoek te gaan naar kansen. De wedstrijd verliep echter iets anders. Al na 10 minuten lag de bal in het doel van de Winterswijkers en keken de zaterdagvrouwen tegen een 1-0 achterstand aan. Gramsbergen liet zien over gevaarlijke buitenspeelsters te beschikken die snelle soloacties afwisselden met scherpe crosspasses.
Deze vroege achterstand schudde de Winterswijkers wakker. Dat de zaterdagvrouwen wel vaker op achterstand komen was duidelijk te zien aan de reactie van het team. Met grote inzet, veerkracht en teamspirit werd er vanaf dit moment gevochten voor iedere bal. Als team werd er goed compact gespeeld en achterin werd er op de juiste momenten een voet voor de bal gezet. Voorin gaven Petra Schreurs, Wietske van Dijk en Wilma Wiggers alles om het de defensie van Gramsbergen moeilijk te maken. En met succes. Met name de laatste vrouw van Gramsbergen greep vaak te slap in en leverde veel ballen in bij de Winterswijkers. Na goed druk zetten van Wietske van Dijk en Petra Schreurs was het laatstgenoemde die uitstekend de bal veroverde, haar tegenstander afhield waarna Maaike Gerritsen haar kans schoon zag en alle ruimte kreeg om te schieten. Met een hard schot probeerde zij van ruim 20 meter afstand de keepster van Gramsbergen eens uit. Precies tussen de vingers van de goalie en de lat van haar doel door vloog het schot van Maaike de touwen in en zo stonden de Winterswijkers na 30 minuten spelen weer op gelijke hoogte.

Door veel druk te zetten wisten de zwarthemden in de resterende 15 minuten nog tot een aantal kansen te komen. De schoten van Wilma Wiggers, Wietske van Dijk en Jolanda Smit konden helaas gekeerd worden en ook de schoten van de uitstekend opkomende voorstopper Lesley te Kortschot troffen helaas geen doel. Aan de andere kant probeerde Gramsbergen er met snelle aanvallen uit te komen en ontstonden ook daar een aantal kansen. Verder dan kansen kwam het niet waardoor beide teams met 1-1 de rust in gingen.

In de tweede helft trokken de zaterdag-vrouwen de wedstrijd langzaam steeds meer naar zich toe. Er werd geconcentreerd en met grote inzet gevoetbald. In de duels lieten de Winterswijkers zich niet langer verrassen maar wisten vaak juist ballen te veroveren. De eerste grote kans voor de zaterdagvrouwen kwam vanuit een cornerbal die door Wietske van Dijk schitterend voorgegeven werd. De keepster verslikte zich hierin en liet de bal tussen haar vingers doorglippen. Helaas stond er niemand kort genoeg achter haar om de bal binnen te tikken. Ook Gramsbergen kreeg kansen. De nieuwe linksbuiten maakte het Lesley Geurink regelmatig moeilijk, maar miste in de afronding precisie.
Na een vrije trap van Wietske van Dijk in de 60e minuut die maar net over ging werd niet veel later Maartje Grevers gevloerd iets buiten het 16 meter gebied. Dit keer was het Maaike Gerritsen die achter de bal plaats nam. Ze koos voor de verre hoek en zag hoe de keepster van Gramsbergen haar schot nog net tegen de lat aan wist te tikken. Via de lat viel de bal voor de voeten van de inkomende Jolanda Smit die, teruggekomen van een scheenbeenblessure, direct weer haar doelpuntje meepakte. Sneller dan haar verdedigster en sneller dan de keepster konden reageren tikte ze de bal over de doellijn en bracht hiermee haar team op een verdiende voorsprong. Bij Gramsbergen gingen nu de alarmbellen rinkelen. Verliezen van één van de onderste ploegen uit de ranglijst was uiteraard niet hun plan dus werd er veel druk gezet op de Winterswijkse defensie. Dit resulteerde in een aantal scrimmages voor het doel waarbij keepster Daisy Vreman bewees, door twee reddingen in het bijzonder, een uitstekende keepster te zijn. Allereerst gooide zij zichzelf voor een schot dat slechts van vijf meter afstand gelost kon worden om enkele minuten later middels een schitterende zweefduik een schot uit de verre hoek te halen. Ook de Winterswijkse defensie verdient een compliment voor haar tomeloze inzet. Lesley Geurink, Anette Sloos, Lesley te Kortschot en Maartje Grevers hadden alle vier hun handen vol aan de vrouwen uit Gramsbergen, maar hielden het hoofd koel en wisten veel ballen te onderscheppen.
FC Winterswijk liet zich niet afschrikken door het aanvallend geweld van Gramsbergen en bleef ook zelf op zoek naar de derde goal. Met name Wietske van Dijk was een plaaggeest voor de defensie van Gramsbergen. Na een uitstekende eerste helft werd zij in de tweede helft vaak door 3 vrouwen omsingeld en nog wist zij gevaarlijk te worden. Met een schot van afstand leek ze haar wedstrijd te bekronen, maar de doelpaal bracht redding voor de vrouwen uit Gramsbergen.
De laatste 10 minuten van de wedstrijd verdienen dan wel geen schoonheidsprijs, kenden nog heel wat spannende momenten en ballen die genadeloos hard de zijlijn over gewerkt werden, maar hoe het ook zij: de zaterdagvrouwen behielden hun voorsprong. En zo gingen, in misschien wel de meest spannende en mooie pot voetbal van dit seizoen, de drie punten naar FC Winterswijk.

Voor de zaterdag vrouwen was dit een uitstekende wedstrijd waarin zij als collectief met brutaal voetbal liet zien zeker niet onder te doen voor de hoger geplaatste teams in de competitie. Volgend weekend spelen zij om 15:15 uur eindelijk weer eens een thuiswedstrijd tegen de nummer 7 van de ranglijst: Erica SC vrouwen 1.

Tot slot nog: vaak genoeg is er (of beter gezegd: heb ik) commentaar op de scheidsrechter, maar een compliment voor de leidsman van deze wedstrijd is zeker op zijn plaats. In bijna alle gevallen had hij het bij het juiste eind, netjes!

Deel dit bericht