30-09
29-09-2018: FC Winterswijk 4 - Zelos 5
Afbeelding: Zaterdag4

Na vorige week FC Zutphen was de tweede tegenstander van de Jonge Helden gisteren wederom een onbekende. Althans, voor de meesten van hen. Zelos 5, met veel oud-eerste elftalspelers, bleek een team op leeftijd te zijn. Geslepen, door de wol geverfd en een tikkeltje onsportief. Maar daarover later meer.

Bij de warming-up ontbrak trouwens hun keeper. Het beunen die ochtend was wat uitgelopen. Vlak voor het beginsignaal kwam hij aanrennen. Snel nog even de veters strikken en hup onder de lat. Dat je dan na 26 seconden al een bal uit het net kan vissen, is niet verwonderlijk natuurlijk. Een houdbare bal van Sebastiaan de Vries was hem te machtig: 1-0. Drie minuten later was het weer bingo. Met een individuele actie gaf de kersverse aanvoerder Tibor van de Linde de gehele defensie het nakijken. Zijn balletje breed was een cadeautje voor Wessel Lammers: 2-0. Zou het weer zo’n middag worden? Net als vorige week? Waarbij het doelpunten regende?

Niet dus. De Jonge Helden waren sterker, dat wel, maar de vele mogelijkheden werden niet omgezet in doelpunten. En bovendien, Zelos verzette zich kranig en kreeg ook haar kansjes. Zo was hun lange spits tot twee keer toe gevaarlijk. Timo Kolste had er zijn handen vol aan.

Dan maar wat vers bloed er in, zal coach De Smidt in de rust hebben gedacht. En dat bleek een gouden greep, want binnen vijf minuten werd de score verdubbeld. Eerst was het Teun Koldeweij die alert reageerde bij een afstandsschot, dat de keeper niet goed pareerde: 3-0. ‘De benen’ stond aanvankelijk in de basiself, maar meldde zich een kwartier te laat in de kleedkamer. Aiii! “Ik was wel op tijd”, was het commentaar. “Om elf uur stond ik al naast mijn bed.” Maar de koffie met daarin de wakkermakende cafeïne zal vervolgens veel te slap gedronken zijn vrees ik. Gelukkig was hij nog wel op tijd voor de jaarlijkse teamfoto.

Ook Daniël van Rienen liet weer zien van waarde te zijn: 4-0. Even daarvoor kuste een bal van zijn voet al de paal. En een poeier van de derde invaller, Dion Olbach, kon door de keeper maar net uit de rechterbenedenhoek worden getikt. Lekker scherp ingevallen dus alle drie.

Nadat Bart de Jong de mooiste van de middag op zijn naam had geschreven (uit een prima steekpass van Sebastiaan rondde ‘Bat’ in één tijd koelbloedig af: 5-0), werd het allemaal wat grimmiger. De mannen uit Zelhem wilden niet afgeslacht worden en begonnen uit een ander vaatje te tappen. In dat vaatje zaten ingrediënten als zuigen, uitdagen en natrappen. Geen voetbal meer dus, maar met louter provocerend gedrag de tegenstander ontregelen. “Wat doen jullie hier? Waarom spelen jullie niet gewoon een klasse hoger?” Het resultaat was, dat er precies dat gebeurde wat er niet had mogen gebeuren. In plaats van alles gewoon weg te lachen, ging een aantal Jonge Helden hierin mee. “Wat doen jullie hier dan? Als het tempo te hoog is, ga dan lekker op walking football.” En als het daar dan bij blijft, is het nog tot daar aan toe. Maar ook het voetbal werd slechter. En je raadt het al… 5-1 en 5-2. Onze gasten – kan je daar eigenlijk wel van spreken, als je je zo misdraagt? – roken bloed en gingen door met tappen. Het ging van kwaad tot erger. Uiteindelijk greep arbiter Martijn Wolters in. Hij liet beide teams even vijf minuten afkoelen. Een verstandig besluit.

Na de break was het lek nog niet boven. Volledig vrijstaand werd uit een hoekschop raak gekopt: 5-3. Daarna herpakten de Jonge Helden zich gelukkig. Er kwamen weer kansen. Tibor, die trouwens blij mag zijn dat hij de volle 90 minuten heeft gehaald – wat een aanslagen kreeg die te verwerken zeg – schoot de bal kiezelhard en bijna met keeper en al het doel in. Maar bijna is niet helemaal. En een puntertje vlak voor tijd van Daniël was te zacht om de keeper te verontrusten. Zo bleef het dus bij 5-3.

Een vreemde wedstrijd. Hopelijk hebben beide teams er wat van geleerd. Allereerst de Jonge Helden. Ze zullen wel vaker dergelijke teams treffen. Die alleen maar sarren en intimideren. En met anti-voetbal een goed resultaat proberen te halen. Omdat ze eigenlijk te oud zijn voor het spelletje. Maar dat nog niet willen toegeven. Probeer er boven te staan en blijf bij het voetbal zelf.

En ten tweede de mannen uit Zelhem. Zij zouden toch het goede voorbeeld moeten geven. Kom op zeg! Als ervaren rotten in het vak. Ze zouden zich niet moeten verlagen tot kleutergedrag. Het werd nota bene naderhand toegegeven. En wordt het allemaal te zwaar, stop er dan gewoon mee. Ga fijn sjoelen. Of wordt duivenmelker. Maar doe niet meer dat, wat je wellicht ooit héél goed kon, maar nu echt niet meer kan opbrengen.

OPeee

Deel dit bericht