03-11
31-10-2015: FC RDC VR1 - FC Winterswijk VR1 (zat)
Afbeelding: Zaterdag VR1 seizoen 2015-2016

Op zaterdag 31 oktober reisden slechts 9 speelsters van FC Winterswijk vrouwen zaterdag af naar Deventer. Gelukkig werden zij versterkt door zondag vrouwen speelster Heleen Floors en door speelsters van de 25+ groep Anette Sloos en Evelien Blikman. Dat deze speelsters meededen was deze zaterdag extra fijn omdat er een 6 punten wedstrijd op het programma stond. FC RDC is koploper met 15 punten uit 6 wedstrijden en deze zaterdag zouden de Winterswijkers bij winst op gelijke hoogte kunnen komen. Anette, Evelien en Heleen: nogmaals bedankt!!

Na een vrij korte warming up werd er om 13:30 uur afgetrapt. Door een eerdere wedstrijd van FC RDC te hebben gezien, wist trainer Theo van der Zwet waar de sterke en zwakke punten van de ploeg lagen. In een 3-4-3 opstelling probeerden de Winterswijkers op de juiste plekken druk te zetten. Al snel bleek dat FC RDC niet in de verwachtte 4-4-2 opstelling was begonnen waardoor Heleen Floors terugzakte naar de backpositie.

Het eerste kwartier was het voor beide ploegen aftasten. FC RDC moet het vooral hebben van lange ballen op de snelle voorhoede en de Winterswijkers juist van de korte combinaties. Al vroeg in de wedstrijd bleek de scheidsrechter een prima leidsman te zijn. Uit een corner wist de mid-mid van FC RDC de bal binnen te koppen. Hiervoor gaf ze wel haar tegenspeelster een korte duw in de rug om te voorkomen dat deze de bal kon wegkoppen. Zowel Maaike Gerritsen als grensrechter Bob Geurink riepen de scheidsrechter toe, maar nog voordat zij hun zin af konden maken blies hij al op zijn fluitje om FC Winterswijk een vrije trap toe te kennen.
Voor de vrouwen uit Deventer was het extra zuur om te zien dat Fleur Grevers enkele minuten na dit afgekeurde doelpunt de bal precies binnen wist te schieten. Op aangeven van Sharon Groot Jebbink trok Fleur iets naar binnen om vervolgens hard uit te halen. Via de binnenkant van de paal rolde de bal over de doellijn.

Na dit doelpunt werd Fleur nog strakker verdedigd door FC RDC. Uit wanhoop bleven de vrouwen van RDC achterin maar schuiven en zo werd er steeds een andere speelster op de backpositie gezet in een poging Fleur te stoppen. Hierdoor raakte de scherpte er op momenten uit bij de defensie van FC RDC. Wietske van Dijk en Maxime Klein Langenhorst probeerden hier goed gebruik van te maken. Door druk te zetten op de achterhoede ontstond er regelmatig paniek en werd er bij FC RDC steeds vaker “roeien!” geroepen ten teken dat de bal hard weggeschoten moest worden.

Vanuit een moment van onoplettendheid liet FC Winterswijk 10 minuten na de voorsprong de rechtshalf van FC RDC toch te ver doorlopen. Hoewel Daisy Vreman al een aantal schoten klemvast wist te krijgen kon ze het schot dit keer niet keren: 1-1.
Niet veel later was daar gelukkig weer het antwoord van de zaterdag vrouwen. Met nog 15 minuten te spelen schoof Jolanda Smit de bal vanaf links door op Maaike Gerritsen. Laatstgenoemde besloot het, met het oog op de wat kleine keepster die ook nog tegen de felle zon in moest kijken, eens van afstand te proberen. En met succes: tussen de vingers van de keepster en de lat door vloog de bal de touwen in: 1-2.
In het restant van de eerste helft bleef FC Winterswijk druk zetten en had het de wedstrijd in handen. De score uitbreiden naar een ruime 1-3 voorsprong lukte helaas niet meer.

Vlak na rust bleek ook direct dat FC RDC zich nog lang niet gewonnen had gegeven. Met veel pressie vooruit en fysieke strijd zetten zij de zaterdag vrouwen onder druk. FC Winterswijk had hier niet altijd echt een antwoord op doordat het vergat het veld groot te maken bij balbezit. Zo werd de bal snel weer verspeeld en konden de vrouwen uit Deventer er een aantal keer heel gevaarlijk uit komen. Minimaal 3 keer kwam de spits van FC RDC alleen voor onze keepster Daisy Vreman. Blijkbaar boezemt laatstgenoemde flink wat angst in, want iedere keer ging het schot van de spits jammerlijk naast.
Ondanks dat FC Winterswijk flink onder druk stond werd er ook in de tweede helft alles gegeven. Sanne Aalbers speelde na twee weken ziekte een uitstekende wedstrijd en rende bijna letterlijk de longen uit haar lijf en ook Heleen Floors stond verdedigend goed haar mannetje. Het centrale duo Sandra Wiggers en Anette Sloos speelden achterin alsof ze al jaren samen voetballen en rechtsback Evelien Blikman vermaakte de meegereisde supporters met balletjes door de benen en soepele draaibewegingen.

Aangespoord door de fanatieke coaching van Maartje Grevers en Christel Sloetjes zetten de middenvelders Jolanda Smit, Sharon Groot Jebbink en Maaike Gerritsen veel en constant druk op hun tegenspeelsters waardoor ze veel ballen wisten te veroveren. Maxime Klein Langenhorst, Fleur Grevers en Wietske van Dijk bleven ook in de tweede helft goed aanspeelbaar en hoewel ze te vaak de diepte in werden gestuurd bleven ze zichzelf vrij spelen. Met name Wietske van Dijk bleek nog veel energie over te hebben en zorgde dan ook nog regelmatig voor dreiging aan de rechterflank.

Net op het moment dat FC RDC besloot achterin 1 op 1 te gaan spelen werd Wietske’s harde werken beloond. Heleen Floors gooide vanaf het middenveld in op Jolanda Smit, die perfect opendraaide en Wietske van Dijk met een steekpass bediende. Wietske bleef kalm en rondde beheerst af. Enerzijds knakte dit de vrouwen uit Deventer, maar anderzijds was er nu ook helemaal niets meer te verliezen voor FC RDC. In het restant van de wedstrijd schoven ze dan ook een verdediger door en pompten de bal constant naar voren. Het middenveld van FC Winterswijk zakte hierop in waardoor er steeds meer ruimte kwam om de lange bal te spelen. Gelukkig bleef keepster Daisy Vreman scherp en was zij zowel binnen als buiten het 16-metergebied als eerste bij de bal.

Na het laatste fluitsignaal ging er een zucht van opluchting gevolgd door grote vreugde door het team van trainer Theo van der Zwet heen. Al met al een prima wedstrijd waarin FC RDC meer en betere kansen kreeg, maar FC Winterswijk haar kansen veel beter benutte.

FC Winterswijk behoudt hiermee haar ongeslagen status en klimt op de ranglijst naar de eerste positie. Op dit moment delen ze deze nog met FC RDC dat twee wedstrijden meer gespeeld heeft. Volgende week spelen de zaterdag vrouwen opnieuw een kraker. Dan komt de nummer 3 SVZW op bezoek in Winterswijk. Ook SVZW heeft nog niets verloren en ook zij wisten te winnen van de vrouwen uit Deventer. Kortom: kom ons aanmoedigen op zaterdag 7 november om 13:00 uur op sportpark Jaspers.

Deel dit bericht