15-04
FC Winterswijk VR1 (zat) - FC RDC VR1
Afbeelding: Zaterdag VR1  seizoen 20132014

FC Winterswijk zaterdag vrouwen laat geen steken vallen en boekt overtuigende zege op FC RDC. Jolanda Smit (4x), Marloes Roerdink (1x), Maaike Gerritsen (1x) en Maartje Grevers (1x) waren trefzeker voor de Winterswijkers.

Het einde van het eerste seizoen zaterdag vrouwen van FC Winterswijk nadert. Lange tijd durfden de speelsters en begeleiders het woord niet in hun mond te nemen, maar na opnieuw puntenverlies van concurrent AZSV en winst in Apeldoorn op 5 april kwam het hoge woord er dan toch eindelijk uit: we mogen dit niet meer weggeven, we kunnen ‘kampioen’ worden. Even leek het er op dat er zaterdag 12 april misschien al feest gevierd zou kunnen worden. Wanneer AZSV er niet in zou slagen om die dag meer dan 1 punt te behalen en FC Winterswijk zou zegevieren op FC RDC zouden de zaterdagvrouwen zich, met nog 3 wedstrijden te gaan, tot eerste vrouwen kampioenen van FC Winterswijk mogen kronen. Dit historische feit laat helaas nog even op zich wachten. De wedstrijd van de vrouwen uit Aalten werd verzet naar tweede paasdag. Weer even wakker geschud uit de dromen over het eventuele kampioensfeest richtten de vrouwen van trainer Bert zich dus op hun wedstrijd tegen FC RDC uit Deventer.

Om 12:45 uur werd er afgetrapt op het hoofdveld van sportcomplex Jaspers. Aangemoedigd door vele supporters wisten de zaterdagvrouwen niet direct grip op de wedstrijd te krijgen. Hoewel ze het meeste balbezit hadden, werd er slordig gevoetbald en was de passing vanuit het middenveld naar de voorste linie vaak niet nauwkeurig genoeg. Een enkele keer wist Jolanda Smit voor dreiging te zorgen en aan de andere kant liet ook FC RDC zien niet voor niets afgereisd te zijn naar Winterswijk. Wellicht wat onverwacht viel er na ongeveer 10 minuten spelen toch de eerste goal. Jolanda Smit wist goed weg te draaien van haar man en de laatste vrouw en keepster konden haar schot niet keren. Via de binnenkant van de paal verdween deze in het net. Linkshalf-speelster Lesley te Kortschot werd door haar medespeelster uitgedaagd erg naar binnen te voetballen. Dit zorgde er enerzijds voor dat FC Winterswijk vaak in kleine ruimte gedwongen werd, maar anderzijds ook dat er aan de andere kant van het veld een zee van ruimte open lag. Rechtshalf Marloes Roerdink wees haar medespeelsters Maaike Gerritsen en Wilma Wiggers hier dan ook terecht op na een korte blessurebehandeling. Al na enkele minuten zou ze op haar wenken worden bediend. Maaike Gerritsen opende vanaf de linkerflank op rechtsbuiten Wilma Wiggers, die met een subtiel tikje de opkomende Marloes uitstekend doorstuurde richting doel. Zonder twijfel liet Marloes vervolgens zien prima met haar kansen om te gaan door de bal hard de touwen in te schieten. Met deze 2-0 voorsprong gingen de speelsters van FC Winterswijk langzaamaan steeds beter voetballen. Er werden combinaties gezocht en er werd beter gebruik gemaakt van de ruimtes die FC RDC weggaf. Een aantal keren werd de vrouwen uit Deventer nog gevaarlijk. Middels afstandsschoten probeerden zij de bal voorbij keepster Daisy Vreman te krijgen, maar ook de linksbuiten werd vaak de diepte ingestuurd. Onder andere Lesley Geurink stond hier echter prima te verdedigen en wist er voor te zorgen dat deze aanvallen niet voor groot gevaar zorgden. Met nog 10 minuten op de klok pikte Jolanda Smit haar tweede doelpunt van de dag mee. Na een vrije trap voor FC Winterswijk was het opnieuw Wilma Wiggers die door kon spelen op Jolanda Smit. Jolanda was haar directe tegenspeelster, die zichtbaar moeite had met haar wendbaarheid, wederom te snel af en wist een veilige 3-0 ruststand op het scorebord te zetten.

Na wat slokken ranja en een high five betraden de zaterdagvrouwen opnieuw het veld. Al snel werd duidelijk dat het ontbreken van wissels bij FC RDC hen parten zou gaan spelen. Conditioneel zaten een aantal speelsters er al snel doorheen waardoor het voor FC Winterswijk makkelijker werd de bal rond te laten gaan. De Winterswijkse defensie kon aanvallen van FC RDC al in de kiem smoren en wist het middenveld goed te vinden. Maaike Gerritsen kreeg vanuit één van deze momenten vervolgens alle ruimte om Jolanda Smit richting goal te sturen, waarna Jolanda de bal feilloos achter de keepster wist te krijgen. Het doel schoonhouden is iets waar de Winterswijkse defensie veel waarde aan hecht. Met slechts 7 doelpunten tegen in 6 wedstrijden hebben de achterhoedespeelster hun reputatie hoog te houden. Bij een vrije trap voor FC RDC werd er echter te laat gereageerd op inkomende speelsters waarna, na een scrimmage voor het doel,  uiteindelijk toch de tegengoal viel. Vrij kort daarna stond laatste vrouw Anette Sloos echter aan het begin van de vijfde goal voor de zwarthemden. Na een pass op Wilma Wiggers wist laatstgenoemde de bal goed voor de goal te krijgen waar, wie anders, Jolanda Smit er als de kippen bij was om de bal binnen te schieten: 5-1. Met deze stand werd het laatste beetje hoop bij de Deventer vrouwen weggenomen. In de resterende 20 minuten was het een kwestie van de wedstrijd uitspelen. FC Winterswijk liet de bal goed rondgaan en kon het publiek een aantal keer verblijden met goed uitgespeelde aanvallen. Waar een aantal schoten van afstand net de precisie of kracht misten lukte het Maaike Gerritsen om van dichtbij tot scoren te komen. Na goed verdedigen van Marloes Roerdink kreeg Maaike buiten het 16-metergebied de bal ingespeeld. Na een korte soloactie richting goal schoot zij alle frustratie van zich af en zette met een ferm schot in de verre hoek haar team op een 6-1 voorsprong. Trainer Bert Klein Geltink had lange tijd zijn speelsters aangemoedigd en bleef hen motiveren te blijven voetballen. Even hield hij zich stil om vervolgens linksback Maartje Grevers te roepen. Met een kort gebaar maakte hij haar duidelijk wat hij wilde. Maartje leek prima te begrijpen wat haar trainer had bedoeld. Niet veel later stond zij precies goed opgesteld toen de bal voorgezet werd. De keepster wist de bal niet direct klemvast te krijgen en Maartje pakte door attent te reageren haar tweede doelpunt van het seizoen mee. Vlak voor het einde van de wedstrijd wist FC RDC, weliswaar veel te laat, een duwtje terug te geven door met een zeer knap ingeschoten bal keepster Daisy Vreman kansloos te laten.

Met deze 7-2 overwinning behouden de zaterdagvrouwen hun ongeslagen status en steken zij opnieuw de 3 punten in hun zak. Voor het pakken van de titel hebben de zaterdagvrouwen nog slechts 3 punten nodig, waarna het gat tussen hen en de nummer 2 dusdanig groot is dat dit niet meer in te halen valt. Kortom: bij winst op SP Eefde op zaterdag 3 mei mogen de wijn- en bierflessen open! Wilt u dit historische moment niet missen en schreeuwt u ons mee naar de overwinning? Dan zien we u graag om 14:30 op sportpark De Wolzak, Meijerinkstraat 5, in Eefde.

Deel dit bericht