09-09
SP Haarlo VR1 - FC Winterswijk VR1 (zat)
Afbeelding: fcwinterswijk_algemeen

Op zaterdag 7 september 2013 stond de derde en laatste bekerwedstrijd op het programma voor de zaterdag dames van FC Winterswijk tegen SP Haarlo. Hoewel het niet meer mogelijk zou zijn om als winnaar uit de poulefase te komen, was deze wedstrijd een goed moment om met een redelijk complete formatie te voetballen. Enkele speelsters waren nog afwezig door vakantie en werk waardoor Sibel den Hartog van het zondag team mee kwam ter versterking. Erg fijn om zo met wat extra versterking richting Haarlo af te reizen, Sibel bedankt!

In de kleedkamer werd door trainer Bert Klein Geltink de opstelling bekend gemaakt en door middel van lijnen, cirkels, strepen en pijlen de tactiek duidelijk gemaakt.
Na 10 minuten van aftasten en wat zoeken kwam FC Winterswijk steeds beter in de wedstrijd. Er werd steeds beter gecommuniceerd en zoals de grensrechter van SP Haarlo het goed samenvatte waren de Winterswijkse vrouwen overal een stapje eerder en in duels feller dan de vrouwen uit Haarlo. Wilma Wiggers strooide vanaf rechts met passes richting de linksbuiten Sandra Wiggers. Helaas kon zij zelf niet tot scoren komen, maar bediende wel Jolanda Smit met een goede voorzet. De verdediging van SP Haarlo kon de eerste tegengoal in eerste instantie nog voorkomen door het schot van Jolanda Smit weg te werken, maar uit de rebound opende Maaike Gerritsen de score met een lage schuiver in de linkerhoek.

De Winterswijkse speelsters bleven elkaar proberen te zoeken en vaak met succes. Van achteruit werd geprobeerd alles voetballend op te lossen en ondanks het feit dat sommige speelsters op een, voor hun, nieuwe positie speelden werd dit knap gedaan. Haarlo wist een aantal kleine kansen te creëren, maar een aanval mondde vaak uit in een diepe pass die te hard werd ingespeeld en zo over de achterlijn rolde. Dit gaf keepster Daisy Vreman de kans om te strooien met strakke en krachtige passes richting het middenveld en de aanval. Uit één van deze ballen werd op het middenveld een 1-2tje opgezet en Jolanda Smit ingespeeld. Zij hield slim haar lichaam tussen de bal en haar tegenspeelster, wist zo weg te draaien en had vrij baan richting goal. Oog in oog met de keepster faalde zij niet.
Niet veel later werd een soortgelijke aanval opgezet. Maaike Gerritsen speelde dicht achter de spitsen en werd door een mooie steekpass van Jolanda vrij gezet voor de keepster. Ook zij bleef hierin rustig en werkte de bal in het net.

Met een 3-0 voorsprong gingen de Winterswijkse vrouwen de rust in. Na wat slokken thee, Dextro en een paar kleine aanpassingen stuurde Bert Klein Geltink zijn team weer het veld op met de opdracht te blijven voetballen en de bal het werk te laten doen.

De vrouwen van FC Winterswijk leken hier braaf naar te luisteren, want al snel was het spelbeeld weer redelijk gelijk aan dat van de eerste helft. FC Winterswijk had het grootste gedeelte  van de wedstrijd balbezit en ging hier zuinig mee om. Een verschil met de eerste helft was echter dat er nu beter vanuit de posities werd gevoetbald waardoor er veel meer rust kwam in het spel van FC Winterswijk.
De vierde goal liet dan ook niet lang op zich wachten. Na een mooie crosspass van Sandra Wiggers op Wietske van Dijk, wist Wietske met een slimme bal Jolanda Smit vrij te spelen.  Dat dit haar eerste wedstrijd was sinds haar vakantie, was aan de schoten die ze op doel loste niet te zien. Ook dit keer werkte zij de bal keurig achter de keepster van SP Haarlo.

Veel speelsters van SP Haarlo, die de avond voor de wedstrijd diep in het glaasje gekeken hadden raakten zichtbaar vermoeid. Reden voor FC Winterswijk om het tempo iets op te voeren en voor Sandra Wiggers om een actie te maken over de linkerflank. Toen ze uiteindelijk op de uitkomende centrale verdedigster stuitte gaf zij de bal af op Maaike Gerritsen, die zonder twijfel de bal op doel schoot en hiermee de score uitbreidde naar een 5-0 voorsprong.

Ondanks deze riante voorsprong bleef de Winterswijkse defensie geconcentreerd voetballen. Aanvoerster Anette Sloos stuurde haar medespeelsters erop aan de nul te houden en strak te blijven verdedigen.  Een doelpunt voor SP Haarlo leek dichtbij toen de rechtsbuiten toch een schot op goal wist te lossen, maar keepster Daisy Vreman keek deze bal op de paal.
 Met nog 20 minuten te spelen werd er opnieuw gescoord. Dit keer was het Wietske van Dijk die de keepster te slim af was. Na een knappe combinatie met Jolanda kwam Wietske vanuit de rechtsbuiten positie links van de goal uit. Hier leek ze echter niet door van haar stuk gebracht en van het feit dat ze de bal met haar linker/chocoladebeen raakte was ook weinig te merken, Wietske schoot de bal strak binnen en mocht hiermee het zesde doelpunt op haar naam schrijven.

De keepster van SP Haarlo heeft in de tweede helft nog een aantal tegengoals weten te voorkomen door haar snelle reflexen. Een kwartier voor tijd kon ze echter niet voorkomen dat Jolanda Smit de 7-0 en 8-0 binnen kon schieten. Jolanda die, voor het eerst in de spits positie, prima voetbalde en inmiddels al 4 goals op haar naam kon schrijven

Met nog 10 minuten te spelen verslapte de kracht bij de vrouwen van SP Haarlo steeds meer. Achterballen belandden vaak in de voeten van speelsters van FC Winterswijk. Onder andere Sandra Wiggers was haar medespeelster vaak te snel af. Uit een van deze momenten waarop goed druk gezet werd door de Winterswijkse aanvalsters wist Maaike Gerritsen de bal op te pikken. In haar weg richting goal besloot ze het, na een schot dat hopeloos ver over ging, nog maar eens zelf te proberen. Dit keer met duidelijk meer succes. De bal vloog in de kruising de touwen in en bracht de eindstand hiermee op 9-0.

De vrouwen van SP Haarlo verdienen ondanks deze nederlaag een compliment voor hun sportieve spel en hun drang om te blijven aanvallen.
Trainer Bert Klein Geltink maakte na afloop van de wedstrijd terecht een extra compliment voor uitblinkster Juliët Abbink. Hoewel zij misschien nauwelijks direct betrokken was bij een aanval heeft zij uitstekend verdedigd als voorstopper en stond zij vaak aan het begin van het (her)veroveren van balbezit.

Deel dit bericht