,,Ik adviseer niemand te doen wat ik gedaan heb, want het is normaal gesproken gedoemd te mislukken”, begint John van Zweden zijn verhaal in het clubhuis van FC Winterswijk. Daar is de Businessclub dinsdag 11 februari met meer dan 100 mensen samengekomen om naar "de behangkoning" uit Den Haag te luisteren.
John van Zweden verwierf die bijnaam als eigenaar van de grootste behang- en woninginrichtingswinkel van Nederland. Het verhaal dat hij vertelt, gaat echter over een heel ander succes. Als mede-eigenaar van de Britse voetbalclub Swansea City bracht hij de club vanuit de kelder van het Engelse betaalde voetbal naar de top. Al lang voordat Van Zweden aan dat avontuur begon, maakte de nu 51-jarige Hagenees kennis met de ploeg uit Wales. ,,Op mijn zestiende nam mijn vader mij mee naar Londen, waar we naar een wedstrijd van Fulham gingen kijken. Mijn vader hield ervan om in het uitvak te zitten, dus kwamen we tussen Swansea-supporters terecht.” Via een penvriend hield Van Zweden vervolgens contact met de club. Zo kon het gebeuren dat hij op een donderdagavond in 2002 gebeld werd met het verzoek om vijftigduizend pond in de noodlijdende club te steken. Eén van zijn vrienden probeerde met vijf lokale mensen de club te kopen, maar op de laatste dag haakte er één af. ,,Toen de telefoon ging, zat ik met mijn vrouw op de bank. Ik ben de hond gaan uitlaten en heb me laten overtuigen. De volgende ochtend ging ik naar de bank om de hypotheek te verhogen. Ik ben naar Swansea gevlogen en ’s middags om 16.15 uur was ik mede-eigenaar van een voetbalclub. Mijn vrouw wist toen nog van niets. Zij kwam er zondags pas achter wat ik had gedaan, toen Sky Sports en de BBC voor de deur stonden.”
De toehoorders hangen aan zijn lippen als Van Zweden zijn verhaal vervolgt met de opmars van Swansea City. ,,In het eerste seizoen moesten we op de laatste speeldag winnen van Hull City om niet te degraderen uit het betaalde voetbal, wat het einde van de club zou betekenen. Mede doordat de scheidsrechter ons twee penalty’s gaf, ik weet nog steeds niet waarom…., wonnen we met 4-2.” Na nog een paar van dat soort stunts promoveert Swansea in het seizoen 2010/2011 via de play-offs naar de Premier League. Daar eindigt de club een jaar later als elfde met een winst van zeventien miljoen euro.
Financieel is Swansea kerngezond. ,,We geven gewoon niet meer uit dan er binnenkomt”, zegt Van Zweden. Net als bij andere clubs lopen de spelers ook bij ons binnen, maar de salarissen zijn relatief laag. Wij geven wat hogere bonussen, zodat de spelers een extra motivatie hebben om optimaal te presteren. En als een andere club een speler, trainer of zelfs assistent-trainer van ons wil hebben, is ons motto: Als je iets echt graag wilt, kost het veel geld.”
Zelf probeert de behangkoning, die nog steeds vier dagen per week in zijn winkel staat, door slimme trucjes zo goedkoop mogelijk aan spelers te komen. ,,Op een gegeven moment wilden we Michel Vorm van FC Utrecht halen. Ik bood anderhalf miljoen pond. Maar Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren ging daar niet mee akkoord. Een paar dagen later zei ik dat we er twee ton bij wilden doen en bood 1,7 miljoen euro. Dat vond hij wel goed, dus uiteindelijk betaalden we 1,35 miljoen pond voor de keeper.”
Van Zweden draagt als Hagenees niet alleen Swansea, maar ook ADO een warm hart toe. Dat hij daardoor, bijna automatisch, niet veel heeft met Ajax, wordt het Winterswijkse publiek duidelijk als hij het Europese avontuur van Swansea naar voren brengt. De ploeg uit Wales speelt vanavond thuis tegen Valencia. ,,We hebben nog één punt nodig om de volgende ronde te bereiken. Ik hoop dat we daar Ajax tegenkomen, dan kunnen we ze eruit gooien.”
Deelname aan de Europa League dwong Swansea op een mooi moment af. ,,Dat is tot nu toe mijn hoogtepunt bij de club. We wonnen de League Cup door in het Wembleystadion met 5-0 Bradford City te verslaan. Op dat moment bestond de club honderd jaar en vierden wij als eigenaren ons tienjarig jubileum.”
Britse voetbalclubs hebben vrijwel allemaal één ding gemeen: torenhoge schulden en kraters van verliezen. Maar er is één club die dapper weerstand biedt aan de overheersende Britse malaise. Swansea City, de club van Hagenees John van Zweden, boekte namelijk een recordwinst over de laatste zes maanden van het vorige jaar.
Van juni tot november 2012 tikte de club £15,9 miljoen binnen, een record voor de club uit Wales waar de Haagse behangkoning John van Zweden elf procent van de aandelen bezit. Over het hele vorige voetbalseizoen werd £17 miljoen bijgeschreven. De club dankt de megawinst aan de verkoop van spelers alsmede de verkoop van trainer Brendan Rodgers. Van Zweden: ‘Bizar toch, alle clubs moeten trainers ontslaan en ze premies meegeven, maar wij verkopen ze!’
Inderdaad, bizar. Net zoals dat Van Zweden voor £50.000 mede-eigenaar van Swansea werd en de club anno 2013 als een van de weinige structureel winstgevende clubs en recentelijk League Cup-winnaar nu zeker £200 miljoen waard. Ter vergelijk, Leeds United had £90 miljoen schuld, maar werd voor £100 miljoen overgenomen. ‘Wat moet ik echter met 20 miljoen op de bank? Ik heb een mooi leven, ik heb een vrouw en twee kinderen, ik ben mijn eigen huis aan het bouwen. Ik heb nu nog geen eens een miljoen op de bank staan. Ik moet hard werken om een mooi salaris uit de winkel te halen. Maar ik ga wel drie dagen in de week naar Swansea. Ach, wat is geld, joh’, aldus Van Zweden.
Klik hier om alle foto's te bekijken.