17-02
FC-RDC VR1 - FC Winterswijk VR1 (zat)
Afbeelding: Zaterdag VR1  seizoen 20132014

FC Winterswijk vrouwen maakt gebruik van puntendeling concurrenten en laat FC RDC met 5-1 nederlaag achter in Deventer. Doelpunten van Jolanda Smit, Marloes Roerdink en Wilma Wiggers zorgen voor een goede start van de tweede competitiehelft.

Ondanks dat de winterstop reeds 2 weken voorbij is, speelden de zaterdagvrouwen van FC Winterswijk op zaterdag 15 februari pas weer hun eerste competitieduel. Opnieuw leken de weersomstandigheden roet in het eten te gaan gooien toen de regen vanaf woensdag met bakken uit de lucht viel en toen er op vrijdag zelfs code geel afgegeven werd voor de zaterdag vanwege windstoten. Code geel bleek achteraf wat overdreven, maar windstoten en een flink krachtige wind waren zeker aanwezig. Bij het betreden van het veld namen de vrouwen uit Deventer die kant van het veld in waar ze de wind in de rug hadden. De toss werd niet gewonnen door aanvoerster Jolanda Smit en FC RDC mocht dan ook kant kiezen. Een gegeven waar de vrouwen uit Winterswijk zeker niet ontevreden mee waren.

In de eerste 30 minuten was vooral de tegenwind een zware tegenstander, maar bleek voetballen zeker niet onmogelijk. De bal werd laag gehouden en er werd veel de combinatie gezocht door FC Winterswijk. Langzaam schoven de Winterswijkse vrouwen op richting de goal van FC RDC. Wanneer er balverlies geleden werd pompte FC RDC de bal, geholpen door de wind, snel en hard naar voren. Daar bleken achterhoedespeelsters Lesley Geurink, Anette Sloos, Marloes Roerdink en Maartje Grevers beter op te letten dan hun directe tegenspeelsters, waardoor grensrechter Bob Geurink vaak zijn vlag omhoog kon steken om buitenspel aan te geven. Zoals gezegd was in de beginfase vooral de wind een lastige factor. FC Winterswijk ging de duels goed en fel aan en bleef vaak in balbezit. Jolanda Smit was na 25 minuten spelen dichtbij de openingstreffer toen de wind heel even iets ging liggen en Maaike Gerritsen de bal hard de diepte inspeelde. De Deventer goalie reageerde echter attent en voorkwam een doelpunt. Niet veel later was het gelukkig wel raak voor FC Winterswijk. Vanuit een combinatie via de rechterkant kon Maaike Gerritsen na een pass van Wietske van Dijk oplopen tot iets buiten het 16 meter gebied, waarna zij met een subtiel tikje Jolanda Smit in scoringspositie bracht. Hoewel zij tussen 2 man stond en de keepster opnieuw uitkwam wist Jolanda de bal knap langs haar heen in het doel te prikken. Het leek alsof deze goal voor FC RDC het startsein was voor een nieuwe tactiek. FC RDC en Winterswijk zijn geen onbekenden voor elkaar en de eerdere ontmoeting zat door de hoeveelheid grove overtredingen en het uitschelden van trainer Bert voor ‘teringboer’ nog vers in het geheugen. Een ‘feest der herkenning’ is wellicht wat misplaatst, maar het spelbeeld in de resterende 15 minuten kwam de vrouwen uit Winterswijk niet onbekend voor. Een antwoord op het duw- en trapwerk hadden ze echter niet. FC RDC kon steeds gevaarlijker worden en vaak werd er te slap verdedigd, zowel op het middenveld als in de verdediging. Maartje Grevers was nog belangrijk in het behouden van de voorsprong toen zij een gevaarlijk indraaiende cornerbal knap van de lijn haalde, maar langzaamaan begon de sterke tegenwind en het fysieke spel van FC RDC de Winterswijkse vrouwen toch op te breken. Deze vermoeidheid resulteerde in een moment van onscherpte achterin waardoor de spits van FC RDC de bal in het 16-metergebied voor haar linkerbeen mocht klaarleggen en onhoudbaar in de linkerbovenhoek kon schieten. Na een, naar omstandigheden, goed begin van de wedstrijd gingen de Winterswijkse vrouwen zo ietwat teleurgesteld toch nog met een gelijke stand de rust in.

Waar sommige speelsters al op hoopten gebeurde. Met de wind in de rug in de tweede helft kon FC Winterswijk veel vrijer gaan voetballen en had het slechts een enkele keer bij een tegenaanval nog zwaar. Aan de andere kant was op de gezichten van de vrouwen uit Deventer de vermoeidheid en frustratie af te lezen toen de ene bal na de andere niet vooruit te krijgen was en onderschept werd. Jolanda Smit aasde op een tweede doelpunt en hoewel zij niet altijd gesteund werd in haar druk vooruit kwam uit één van deze momenten het tweede doelpunt. De rechtsback van FC RDC speelde te kort terug op haar keepster en Jolanda was net eerder bij de bal om deze vervolgens beheerst binnen te tikken. Met deze 1-2 voorsprong kwam er meer rust in het spel van FC Winterswijk. Het liet de bal goed rond gaan en keerde de counteraanvallen van FC RDC vroegtijdig, waardoor keepster Daisy Vreman nauwelijks meer in actie hoefde te komen. De uitstekend spelende Marloes Roerdink zag als voorstopper hoeveel ruimte er op momenten lag om door te schuiven naar het middenveld. Uit één van deze momenten hielp zij haar team naar een ruimere voorsprong door Maaike Gerritsen goed te coachen en om de bal te vragen. In het schot dat daarop volgde werd zij licht geholpen door een verdedigster van FC RDC die de bal nog iets aanraakte waardoor de keepster kansloos was. Hoewel FC RDC al weinig hoop meer had in een goede afloop was het Wilma Wiggers die 10 minuten later de genadeklap gaf. FC Winterswijk kreeg een vrije trap op 20 meter van de goal en Wilma legde de bal klaar. De spits van FC RDC vond het nodig de bal nog een tik opzij te geven waarna ze plaats nam in de muur. Wilma liet zich hierdoor echter niet van de wijs brengen, liet de bal liggen, haalde aan en schoot onhoudbaar over de keepster heen de touwen in. Met deze schitterende goal kwamen de vrouwen uit Winterswijk op een 1-4 voorsprong, met dank aan de spits van FC RDC voor het prima klaarleggen van de bal! Zoals zo vaak verdienen de cornerballen ook dit keer weer aandacht. Wietske van Dijk bediende haar medespeelsters Maartje Grevers en Jolanda Smit 3 keer schitterend vanuit een cornerbal. Het schot van Maartje werd net gekeerd en het schot en de kopbal van Jolanda Smit gingen maar net naast. Ook Wilma was nog een keer dichtbij toen zij in het 16-metergebied schitterend met de buitenkant van haar voet aanhaalde. Het was uiteindelijk Jolanda Smit die de laatste goal achter haar naam mocht schrijven.  Na een steekpass van Wietske van Dijk had Jolanda vrij baan richting goal. Heel kalm omspeelde zij de keepster en schoof de bal vervolgens met haar linkerbeen binnen.

Al met al een wedstrijd waarin de eerste seconden vóór de start van de wedstrijd zeer bepalend bleken. Het kiezen voor de wind mee in de eerste helft (en dus tegenwind in de tweede helft) kwam de vrouwen uit Deventer duur te staan. Bij terugkomst op sportpark Jaspers bleek ook nog eens dat de overige teams allen punten lieten liggen door gelijk te spelen.
Overige uitslagen:
ZVV '56 VR1 - SC Klarenbeek VR3 : 0-0
SP Eefde VR1 - AZSV VR2 : 3-3

Deel dit bericht